Zupa ziemniaczana na samym początku może wydawać się "uboga". Nic z tych rzeczy. Dobra ziemniaczanka jest aromatyczna, gęsta, treściwa i smakuje jak z dobrej restauracji. Jak zatem ją zrobić, żeby nie tylko się najeść, lecz także pocieszyć? Pamiętaj o wkładce - przyda się wędzonka.
Zupa ziemniaczana to jedna z tych potraw, których nie da się zepsuć, choćby nie wiem co. Przepis jest banalny i oprócz ziemniaków ważne są także inne warzywa, ale także mięsna wkładka. Najlepiej sprawdzą się wędzone żeberka i odrobina boczku - taka zupa to prawdziwa uczta.
Zobacz wideo
Zupa ziemniaczana - przepis
Składniki:
ok. 600-700 g ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
duży por
2 cebule
ok. 700 g wędzonych żeberek
kawałek surowego, wędzonego boczku
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Na początku ugotuj wywar. Wędzone żeberka podziel na kawałki i zalej zimna wodą. Zagotuj na wolnym ogniu i kiedy zbierze się piana, usuń ją i dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków i cebuli). Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj także cebulę i boczek. Następnie wytop boczek na głębokiej patelni, następnie dodaj ziemniaki i cebulę. Podsmażaj całość przez ok. 5 minut, a w razie potrzeby dodaj łyżkę masła albo smalcu.
Kiedy całość się podsmaży, zawartość patelni dodaj do garnka i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie dopraw do smaku przyprawami i gotuj jeszcze kilka minut. Następnie udekoruj posiekaną natką.
Taką zupę możesz także zmiksować i zrobić zupę krem. Jednak wcześniej pamiętaj o tym, by wyjąć mięso. Ziemniaczankę możesz zrobić także na rosole - taki smak na pewno cię zadowoli.