• Link został skopiowany

Zupa z ukochanym warzywem wszystkich Polaków. Jak zrobić ziemniaczankę? Zadbaj o wkładkę

Zupa ziemniaczana na samym początku może wydawać się "uboga". Nic z tych rzeczy. Dobra ziemniaczanka jest aromatyczna, gęsta, treściwa i smakuje jak z dobrej restauracji. Jak zatem ją zrobić, żeby nie tylko się najeść, lecz także pocieszyć? Pamiętaj o wkładce - przyda się wędzonka.
Zupa ziemniaczana
vivooo /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa ziemniaczana to jedna z tych potraw, których nie da się zepsuć, choćby nie wiem co. Przepis jest banalny i oprócz ziemniaków ważne są także inne warzywa, ale także mięsna wkładka. Najlepiej sprawdzą się wędzone żeberka i odrobina boczku - taka zupa to prawdziwa uczta. 

Zobacz wideo

Zupa ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • ok. 600-700 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • duży por 
  • 2 cebule 
  • ok. 700 g wędzonych żeberek
  • kawałek surowego, wędzonego boczku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

  1. Na początku ugotuj wywar. Wędzone żeberka podziel na kawałki i zalej zimna wodą. Zagotuj na wolnym ogniu i kiedy zbierze się piana, usuń ją i dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków i cebuli). Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj także cebulę i boczek. Następnie wytop boczek na głębokiej patelni, następnie dodaj ziemniaki i cebulę. Podsmażaj całość przez ok. 5 minut, a w razie potrzeby dodaj łyżkę masła albo smalcu. 
  3. Kiedy całość się podsmaży, zawartość patelni dodaj do garnka i gotuj przez ok. 15 minut. Następnie dopraw do smaku przyprawami i gotuj jeszcze kilka minut. Następnie udekoruj posiekaną natką. 

Taką zupę możesz także zmiksować i zrobić zupę krem. Jednak wcześniej pamiętaj o tym, by wyjąć mięso. Ziemniaczankę możesz zrobić także na rosole - taki smak na pewno cię zadowoli.

Więcej o: