Wiele osób myśli, że przygotowywanie domowych wypieków i słodkości jest trudne, męczące i zabiera dużo czasu. Rzeczywiście istnieje sporo różnych ciast, które faktycznie należą do tych bardziej wymagających i skomplikowanych, ale na szczęście nie ze wszystkimi wypiekami tak jest.
Najlepszym przykładem są te ciastka czekoladowe, do zrobienia których (w podstawowej wersji) potrzebne są tylko trzy składniki: mąka pszenna, jajka oraz krem, np. czekoladowy lub orzechowy, do smarowania. Produkty wystarczy jedynie połączyć ze sobą w odpowiedniej kolejności, wymieszać, a potem upiec ciasteczka, co zajmuje nie więcej niż 12 minut. Dzięki szybkiemu sposobowi przygotowania i szybkiemu pieczeniu te ciastka bez wątpienia można okrzyknąć Shinkansenem wśród wypieków.
Składniki:
To podstawowe składniki, które będą potrzebne. Opcjonalnie można do ciasteczek dodać jeszcze gorzkiej czekolady (wystarczy tabliczka) oraz/lub zmielonych orzechów, np. włoskich lub laskowych (ok. dwóch garści).
Sposób przygotowania:
W naczyniu mieszamy jajko, żółtko i krem czekoladowy (lub orzechowy, jeśli taki wolisz). Można zrobić to ręcznie lub w robocie kuchennym. Powinna powstać gładka masa. Gdy już osiągnie odpowiedni wygląd, dosypujemy do niej mąkę i znów mieszamy składniki tak, by zniknęły wszystkie grudki. W tym momencie do ciasta można dodać też posiekaną czekoladę i/lub orzechy.
Z uformowanego ciasta odrywamy kawałki i robimy z nich kuleczki, które następnie spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy, by zachować między ciasteczkami odstępy.
Blachę z ciastkami czekoladowymi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 10-12 minut. Studzimy ciasteczka przez kilka minut. Jeżeli lubisz mocno czekoladowy smak, możesz je po wystudzeniu polać jeszcze odrobiną roztopionej czekolady, a w sytuacji, gdy nie dodajesz orzechów do ciasta, możesz posypać nimi wierzch ciastek. Inny sposób podania to oprószenie ciasteczek wiórkami kokosowymi.
Te szybkie ciastka z trzech składników nadają się na każdą okazję. Możesz upiec je na mikołajki lub Boże Narodzenie zamiast tradycyjnych pierniczków, możesz zrobić je jako przekąskę na imprezę albo wtedy, gdy goście wpadają tylko na chwilę (zwłaszcza z niezapowiedzianą wizytą) lub po prostu w momencie, kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego.