-
Haps
-
Jak przygotować
- Szybkie i łatwe ciasteczka z jabłkami. Jeden dodatek jest kluczem do smaku
Szybkie i łatwe ciasteczka z jabłkami. Jeden dodatek jest kluczem do smaku
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a do sklepu i cukierni daleko, mamy dla ciebie świetny przepis na błyskawiczne ciasteczka z jabłkami. Już sam zapach sprawi, że pocieknie ci ślinka, ale nie zapomnij o ważnym dodatku. Jabłka uwielbiają tę przyprawę.
Więcej przepisów na szybkie łakocie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasteczka z jabłkami to coś, co koniecznie musisz upiec jesienią. Nie tylko są pyszne, chrupiące i słodziutkie, to jeszcze banalne i szybkie w wykonaniu - poradzi sobie z nimi nawet dziecko (oczywiście pod opieką kogoś dorosłego). Przepis jest naprawdę łatwy i intuicyjny, a jak mówimy o jabłkach, to nie wolno zapomnieć o cynamonie - te dwa rzeczy niemal nie powinny być rozdzielane.
Szybkie ciasteczka z jabłkami - musisz je zrobić jesienią
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 większe jajka
- ok. 0,5 szklanki cukru
- pół kostki masła (należy je roztopić)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- 2 niewielkie jabłka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie kilka posiekanych orzechów
Szybkie ciasteczka z jabłkami - sposób wykonania:
- Zacznij od jabłek. Obierz je i pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem. Odstaw na bok.
- Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Do kolejnej wbij jajka i dodaj oba cukry. Następnie utrzyj całość mikserem na puszystą, jasną masę. Pod koniec miksowania dodaj roztopione masło.
- Teraz stopniowo dodawaj przesianą mąkę i mieszaj łyżką lub mikserem, ale na niskich obrotach. Kiedy składniki się połączą, dodaj jabłka oraz posiekane orzechy, jeśli używasz.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie za pomocą łyżki wykładaj na nią porcje ciasta na ciasteczka. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem i zajadaj ze smakiem. Do ciasta możesz dodać także odrobinę małych kawałeczków białej czekolady.