Zrób go teraz, a w Boże Narodzenie podaj go wraz z mięsem. Rodzina będzie ciągle pytać o przepis

Pieczenie, szynki i pasztety podaje się na różne uroczystości. Jednak najwięcej można ich znaleźć na świątecznym stole. By dodać im jeszcze ciekawszego i lepszego smaku, warto zaserwować je z dodatkiem. Jednym z nich jest ten sos. Robi się go w moment, zamyka w słoiku i dzięki temu może posłużyć przez dłuższy czas.

Wydawać by się mogło, że podanie mięs i pasztetów nie może być już smaczniejsze. Same w sobie są obłędnie pyszne, a to za sprawą odpowiedniego przygotowania. Jednak ten dodatek jeszcze bardziej podkręca ich smak i dodaje charakteru. Jego przygotowanie nie jest wcale trudne, a główny składnik można teraz znaleźć w każdym sklepie. Stosując się do tego przepisu, powstaje słodko-kwaśny sos idealny do dań mięsnych.

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Sos żurawinowy to świetny dodatek do serów i mięs. Można go podawać obok klasycznego sznycla, a także smarować nim kanapki z pasztetem. Nieważne jednak z czym zostanie podany, kluczowe jest jego przygotowanie. By jego smak był odpowiedni, dodaj sok z cytryny i skórkę z pomarańczy. Całość dopełniona jest również cynamonem i gałką muszkatołową.

Przepis na sos żurawinowy

Składniki

  • 600 g świeżej żurawiny,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 250 ml wody,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania

  1. Żurawinę dokładnie przemyj i osusz. Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Teraz możesz wrzucić do garnka żurawinę. Ponownie doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś całość przez następne 15-20 minut. Co jakiś czas mieszaj, by owoce nie przywarły do dna.
  3. Po tym czasie dodaj do całości skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, cynamon i gałkę muszkatołową. Energicznie zamieszaj, by wszystko się z sobą połączyło.
  4. Składniki zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Powstały sos przełóż do słoiczków i szczelnie je zamknij. Gdy będzie zimny, przechowuj go w lodówce, gdzie lekko stężeje.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA