Większość z nas prowadzi zabiegany styl życia. Żonglując licznymi obowiązkami, nie mamy czasu na przygotowywanie skomplikowanych, czasochłonnych dań i deserów. Niekiedy jednak nachodzi nas ochota na coś słodkiego. W takiej chwili najlepiej sprawdzają się proste przepisy. Poniżej znajdziesz doskonały przykład receptury na ciasto, które jest nie tylko łatwe w wykonaniu, ale i bajecznie pyszne.
Zarówno z bananów, jak i z serka mascarpone można "wyczarować" smakowite desery. Po połączeniu ich ze słodką masą kajmakową i kruchym spodem z herbatników otrzymujemy niebiańsko dobre ciasto. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty oraz jako przekąska na osłodę dnia. Trzeba jednak być świadomym, że na jednej dokładce się nie skończy!
Składniki:
Zacznij od skruszenia herbatników w malakserze. Jeśli go nie posiadasz, możesz też zrobić to ręcznie. Wystarczy, że włożysz kruche ciastka do woreczka strunowego i uderzysz w niego kilka razy tłuczkiem kuchennym. Drobno pokruszone herbatniki wsyp do miski i połącz z roztopionym, ostudzonym masłem. Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia i dokładnie wygnieć spód ciasta. Formę umieść w zamrażarce na ok. pół godziny.
W tym czasie wykonaj słodki krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubij z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Na spód ciasta wyjętego z zamrażarki wyłóż warstwę kajmaku. Obrane banany pokrój w dość grube plastry i ułóż równomiernie na masie kajmakowej. Na koniec wylej puszystą masę kremową i posyp ją startą na tarce czekoladą. Gotowy deser możesz dodatkowo schłodzić w lodówce - dzięki temu będzie się prezentował jeszcze lepiej. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl