Szybki i pyszny deser z bananami w roli głównej. Idealne ciasto osłodzi życie w ponury, jesienny dzień

Jesienna aura sprzyja pieczeniu pysznych smakołyków, które poprawią nam humor w ponury dzień. Banoffee, czyli ciasto z bananami i serkiem mascarpone jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i banalnie proste w wykonaniu. Podążaj za naszymi instrukcjami, a już wkrótce będziesz się zajadać słodkim deserem.

Większość z nas prowadzi zabiegany styl życia. Żonglując licznymi obowiązkami, nie mamy czasu na przygotowywanie skomplikowanych, czasochłonnych dań i deserów. Niekiedy jednak nachodzi nas ochota na coś słodkiego. W takiej chwili najlepiej sprawdzają się proste przepisy. Poniżej znajdziesz doskonały przykład receptury na ciasto, które jest nie tylko łatwe w wykonaniu, ale i bajecznie pyszne.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Lepszego ciasta na jesienną słotę nie znajdziesz. Po skosztowaniu uśmiech sam ciśnie się na usta

Zarówno z bananów, jak i z serka mascarpone można "wyczarować" smakowite desery. Po połączeniu ich ze słodką masą kajmakową i kruchym spodem z herbatników otrzymujemy niebiańsko dobre ciasto. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty oraz jako przekąska na osłodę dnia. Trzeba jednak być świadomym, że na jednej dokładce się nie skończy!

Składniki:

  • 700 g kajmaku,
  • 500 g herbatników,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 6 bananów,
  • 1 kostka masła extra,
  • 30 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Proste ciasto banoffee z bananami i serkiem mascarpone. Sposób przygotowania

Zacznij od skruszenia herbatników w malakserze. Jeśli go nie posiadasz, możesz też zrobić to ręcznie. Wystarczy, że włożysz kruche ciastka do woreczka strunowego i uderzysz w niego kilka razy tłuczkiem kuchennym. Drobno pokruszone herbatniki wsyp do miski i połącz z roztopionym, ostudzonym masłem. Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia i dokładnie wygnieć spód ciasta. Formę umieść w zamrażarce na ok. pół godziny.

W tym czasie wykonaj słodki krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubij z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Na spód ciasta wyjętego z zamrażarki wyłóż warstwę kajmaku. Obrane banany pokrój w dość grube plastry i ułóż równomiernie na masie kajmakowej. Na koniec wylej puszystą masę kremową i posyp ją startą na tarce czekoladą. Gotowy deser możesz dodatkowo schłodzić w lodówce - dzięki temu będzie się prezentował jeszcze lepiej. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA