To świąteczne ciasto ma wielu wielbicieli. Znika tak szybko, że nie każdy zdąży go spróbować

To ciasto świąteczne na tle innych wypieków wyróżnia bogaty smak kilku warstw oraz długi termin ważności. Ciasto pozostawione w chłodnym miejscu z powodzeniem postoi tydzień, ale przeważnie znika znacznie wcześniej.

Świąteczne ciasta - wspólny czas dla rodziny 

Święta to czas, kiedy chcemy być razem. Już sam etap przygotowań stanowi doskonałą okazję do snucia rodzinnych opowieści i przekazywania sekretnych receptur. Przepisy na ciasto świąteczne spisane odręcznie na pożółkłych kartkach przepiśnika to najlepszy prezent. Do słodkiego rozdziału dodaj dziś przepis na ciasto świąteczne miodownik z brzoskwiniowym musem i orzechową posypką.  

Przepis na ciasto świąteczne: miodownik z musem brzoskwiniowym   

Przygotowanie zajmuje około godziny czasu i nie wymaga specjalnych zdolności w temacie deserów. Poniżej prezentujemy listę składników na 10 porcji. 

Co kupić na ciasto? Oto lista produktów: 

  • mąka pszenna - 3 szklanki, 
  • cukier - pół szklanki, 
  • jajka - 2 sztuki, 
  • margaryna - 120 g, 
  • miód - 3 łyżki, 
  • soda - 2 łyżeczki

Co kupić na krem budyniowo-maślany? 

  • budynie śmietankowe z cukrem, 
  • mleko - 3 szklanki, 
  • masło - 200 g, 

Co kupić na mus brzoskwiniowy? 

  • galaretka brzoskwiniowa - 2 sztuki, 
  • brzoskwinie w zalewie - 1 puszka
  • sok z cytryny - 2 łyżki 

Dodatki: 

  • masa kajmakowa - 1 puszka, 
  • orzechy włoskie drobno posiekane - 100 g 
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przepisy na ciasto świąteczne: miodownik brzoskwiniowy krok po kroku

Jak zrobić pyszne ciasto świąteczne? Oto przepis:

Etap 1 - przygotowanie ciasta 

Zacznij od przesiewania mąki i sody. Następnie wbij jajka i dodaj posiekaną wcześniej margarynę, na koniec dodaj miód oraz cukier. W kolejnym kroku zagnieć ciasto i podziel je na dwie części. Każdą z części rozwałkuj i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na koniec wystudź. 

Etap 2 - przygotowanie musu brzoskwiniowego

Świąteczne ciasta z musem są wyjątkowo soczyste. Jak zrobić mus do miodownika? Brzoskwinie z zalewy zmiksuj, w kolejnym kroku dodaj suchą galaretkę (dwie sztuki) oraz sok cytrynowy. Całość dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia galaretek. Na koniec odstaw do stężenia.  

Etap 3 - przygotowanie kremu budyniowo-maślanego 

Mleko (dwie szklanki) zagotuj, resztę połącz z budyniem i wymieszaj. Po wymieszaniu przelej budyń rozpuszczony z mlekiem do gotującego się mleka i cały czas mieszaj. Powstały budyń wystudź, następnie utrzyj masło na miękką puszystą masę i powoli dodawaj wystudzony budyń. 

Etap 4 - przygotowanie przełożenia 

Czas na połączenie wszystkich elementów słodkiej układanki. Dno blachy wyłóż pierwszym płatem ciasta, następnie na kruchą bazę wyłóż krem budyniowy. Kolejna warstwa to mus brzoskwiniowy i na koniec całość przykryj kolejnym płatem ciasta. Teraz podgrzej masę z krówki i posmaruj nią ciasto. 

Etap 5 - przygotowanie posypki

Pokrusz orzechy i posyp nimi górę ciasta.

Ciasto świąteczne - przepis. Kiedy podawać miodownik?

Po dodaniu posypki ciasto należy włożyć do lodówki i podawać dopiero wtedy, gdy wszystkie składniki się połączą, najwcześniej po upływie pół godziny. 

Zobacz też: Ryba na Wigilię - dorsz z ananasem, zapiekany karp i śledzie. Smacznie, różnorodnie i na bogato!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.