Święta to czas, kiedy chcemy być razem. Już sam etap przygotowań stanowi doskonałą okazję do snucia rodzinnych opowieści i przekazywania sekretnych receptur. Przepisy na ciasto świąteczne spisane odręcznie na pożółkłych kartkach przepiśnika to najlepszy prezent. Do słodkiego rozdziału dodaj dziś przepis na ciasto świąteczne miodownik z brzoskwiniowym musem i orzechową posypką.
Przygotowanie zajmuje około godziny czasu i nie wymaga specjalnych zdolności w temacie deserów. Poniżej prezentujemy listę składników na 10 porcji.
Co kupić na ciasto? Oto lista produktów:
Co kupić na krem budyniowo-maślany?
Co kupić na mus brzoskwiniowy?
Dodatki:
Jak zrobić pyszne ciasto świąteczne? Oto przepis:
Etap 1 - przygotowanie ciasta
Zacznij od przesiewania mąki i sody. Następnie wbij jajka i dodaj posiekaną wcześniej margarynę, na koniec dodaj miód oraz cukier. W kolejnym kroku zagnieć ciasto i podziel je na dwie części. Każdą z części rozwałkuj i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na koniec wystudź.
Etap 2 - przygotowanie musu brzoskwiniowego
Świąteczne ciasta z musem są wyjątkowo soczyste. Jak zrobić mus do miodownika? Brzoskwinie z zalewy zmiksuj, w kolejnym kroku dodaj suchą galaretkę (dwie sztuki) oraz sok cytrynowy. Całość dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia galaretek. Na koniec odstaw do stężenia.
Etap 3 - przygotowanie kremu budyniowo-maślanego
Mleko (dwie szklanki) zagotuj, resztę połącz z budyniem i wymieszaj. Po wymieszaniu przelej budyń rozpuszczony z mlekiem do gotującego się mleka i cały czas mieszaj. Powstały budyń wystudź, następnie utrzyj masło na miękką puszystą masę i powoli dodawaj wystudzony budyń.
Etap 4 - przygotowanie przełożenia
Czas na połączenie wszystkich elementów słodkiej układanki. Dno blachy wyłóż pierwszym płatem ciasta, następnie na kruchą bazę wyłóż krem budyniowy. Kolejna warstwa to mus brzoskwiniowy i na koniec całość przykryj kolejnym płatem ciasta. Teraz podgrzej masę z krówki i posmaruj nią ciasto.
Etap 5 - przygotowanie posypki
Pokrusz orzechy i posyp nimi górę ciasta.
Po dodaniu posypki ciasto należy włożyć do lodówki i podawać dopiero wtedy, gdy wszystkie składniki się połączą, najwcześniej po upływie pół godziny.
Zobacz też: Ryba na Wigilię - dorsz z ananasem, zapiekany karp i śledzie. Smacznie, różnorodnie i na bogato!