Śledzie po łowicku to popisowe danie cioci Wiesi z Łowicza. Trudno wydębić od niej przepis, ale oto on

Niektórym święta kojarzą się z choinką, innym z prezentami, a mi kojarzą się ze śledziami po łowicku z przepisu cioci Wiesi z Łowicza. Zawsze królują na jej świątecznym stole i znikają błyskawicznie. Ciocia zawsze przygotowuje porcję jak dla wojska, bo wie, że wszyscy się na nie rzucą.

Przepisy na śledzie na święta Bożego Narodzenia mogą być bardzo różnorodne. Na pewno nie zabraknie tych w śmietanie, musztardzie, po kaszubsku oraz w oleju. Trzeba jednak przyznać, że śledzie po łowicku nie mają sobie równych. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, muszą koniecznie pojawić się na świątecznym stole. 

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Jak zrobić idealne śledzie po łowicku? Ciocia Wiesia z Łowicza zdradza swój przepis, choć niechętnie 

Przygotowanie idealnych śledzi po łowicku jest proste, jeśli znamy listę składników i ich dokładne proporcje. Ciocia Wiesia z Łowicza niechętnie dzieli się swoim przepisem na śledzie po łowicku, ale udało mi się go zdobyć. Najważniejszą zasadą, którą się kieruje, jest danie czasu smakom, by się przegryzły. W tym celu należy odstawić gotowe śledzie do lodówki na co najmniej kilka godzin. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 500 g śledzi
  • 4-5 łyżek majonezu, 
  • ¾ jogurtu naturalnego typu grecki, 
  • 2-3 łyżki musztardy, 
  • cebula,
  • marchewka, 
  • pół puszki groszku konserwowego, 
  • 2-3 ogórki konserwowe, 
  • sól i pierz, 
  • szczypta cukru

Śledzie po łowicku - przepis cioci z Łowicza. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie kroimy w paski. Dodajemy cebulę i zostawiamy w zalewie octowej na kilkanaście godzin.  
  2. Marchewkę obieramy ją i myjemy, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 20 minut. Należy uważać, aby się nie rozgotowała - musi być wciąż chrupiąca. Gdy wystygnie kroimy ją w drobną kostkę. 
  3. Dokładnie odsączamy groszek konserwowy, a ogórki kroimy w kostkę.  
  4. Zabieramy się za przygotowanie sosu. W tym celu mieszamy jogurt naturalny, majonez i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.  
  5. Łączymy śledzie z warzywami i sosem. Dokładnie mieszamy i ostawiamy do lodówki co najmniej na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Sałatkę śledziową podajemy schłodzoną. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.