• Link został skopiowany

Tak puszystych naleśników jeszcze nie jedliście. Tomasz Strzelczyk zdradza swój sposób. Jaki? Sprytny

Puszyste naleśniki o poranku to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Niestety wiele osób skarży się, że o takim śniadaniu może tylko pomarzyć, bo naleśniki zwyczajnie im nie wychodzą. Tomasz Strzelczyk ma jednak sprytny sposób na to, by naleśniki wyszły idealne.
Naleśniki Tomasza Strzelczyka
fot. Youtube/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha

Naleśniki doskonale smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Te z przepisu Tomasza Strzelczyka robią w ostatnim czasie prawdziwą furorę w moim domu. Mąż błaga, by zrobić mu na deser te obłędnie pyszne, pulchne naleśniki. Oto przepis, który pokochacie. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Puszyste naleśniki - przepis Tomasza Strzelczyka. Będą pulchniutkie i przepyszne 

Przepisów na naleśniki jest wiele, ale trudno jest trafić na ten idealny. Recepturę Tomasza Strzelczyka warto jednak wziąć pod uwagę. Popularny bloger kulinarny i autor wielu książek twierdzi, że sekret naleśników tkwi w jednym składniku - drożdżach. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Jak podzielił się w jednym ze swoich tutoriali w serwisie YouTube, dzięki nim ciasto jest bardziej elastyczne i gładkie, a usmażone naleśniki są puszyste i nie pękają podczas smażenia. Oto lista składników, których potrzebujemy do ich wykonania. 

Składniki: 

  • 2 duże jajka, 
  • 300 ml letniej wody, 
  • 350 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej, 
  • 1 opakowanie drożdży instant, 
  • 12 g proszku do pieczenia, 
  • 10 g cukru, 
  • 1 płaska łyżeczka soli, 
  • olej rzepakowy do smażenia. 
 

Przepis na naleśniki prosto od Tomasza Strzelczyka. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlewamy mleko. Dodajemy wodę, cukier, jajka, drożdże instant i proszek do pieczenia. 
  2. Do powstałej masy dodajemy mąkę i mieszamy składniki, aż otrzymamy gładkie ciasto.  
  3. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut. 
  4. Po tym czasie smażymy naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. dżemem, owocami, sosami itp. 
Więcej o: