Rogaliki budyniowe to zapach nadchodzących świąt. Dodaj ten składnik, by szybko nie stały się czerstwe

Rogaliki budyniowe to w moim domu zapach nadchodzących świąt. Gdy za oknem pada śnieg, smakują najlepiej. Wiele osób ma jednak problem z tym, że szybko tracą świeżość. Ten składnik rozwiązuje jednak problemy z czerstwieniem.

Rogaliki budyniowe to wypiek, któremu nie sposób się oprzeć. Moja mama przygotowuje je, gdy za oknem prószy śnieg, a w kominku pali się drewno. Muszę jednak przyznać, że smakują obłędnie o każdej porze roku. Warto więc przygotować od razu podwójną porcję.  

Zobacz wideo Rogaliki z makiem

Rogaliki budyniowe - przepis mojej mamy. Są obłędnie pyszne i nie sposób im się oprzeć 

Domowe rogaliki budyniowe to złoto. Te ze sklepu nie mogą się z nimi równać. Do ich przygotowania warto wykorzystać sprawdzony przepis mojej mamy, który wędruje po całej rodzinie. Jej trikiem na to, by rogaliki były dłużej świeże, jest dodanie...budyniu! Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 280 g mąki,  
  • 80 g budyniu w proszku,  
  • 180 g masła,  
  • 2 żółtka,  
  • 150 g cukru pudru,  
  • 1 łyżka zimnej wody,  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,  
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,  
  • szczypta soli. 

Jak zrobić rogaliki budyniowe w domu? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz solą. Do miski z suchymi składnikami dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy wszystko nożem.  
  2. Następnie dolewamy zimną wodę, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na dwie-trzy godziny. 
  3. Ze schłodzonego ciasta robimy małe kuleczki, rolujemy je w wałki i zaginamy na kształt rogalika. 
  4. Rogaliki rozkładamy na blaszce, zachowując odstępy. W trakcie pieczenia zmienią swój rozmiar, więc warto zachować odstęp, by się nie posklejały. 
  5. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po wystudzeniu możemy posypać je cukrem pudrem. Smacznego!  
Więcej o: