-
Haps
-
Jak przygotować
- Porzucisz rosół dla tej zupy. Rozgrzewa i smakuje obłędnie, a ten ser to wisienka na torcie
Porzucisz rosół dla tej zupy. Rozgrzewa i smakuje obłędnie, a ten ser to wisienka na torcie
Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej, ale przecież świetnie pasuje do gustu wielu Polaków i wydaje mi się, że ten przepis trafi do serca wielu z nas. Przepis jest banalny, ale my jednak trochę go urozmaiciliśmy. Jeden z serów podkręca smak, że ho, ho!
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa cebulowa jest nie tylko pyszna i pożywna, ale także świetnie rozgrzewa i sprawia, że po zjedzeniu już małej porcji, czujemy się lepiej i weselej. Nie jest to trudny przepis, mogę śmiało powiedzieć, że jest łatwy do zrobienia, ale pamiętaj o serze. Niesamowitego smaku dodaj parmezan, który kupisz w każdym sklepie.
Zupa cebulowa z parmezanem. Rozgrzewa lepiej niż rosół
Składniki:
- 2 litry bulionu, najlepiej na kościach wołowych lub na wędzonych żeberkach
- 10 białych cebul
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki starego parmezanu
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- kilka kromek pieczywa na grzanki
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i duś na wolnym ogniu, aż zmięknie.
- Do duszącej się cebuli dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową. Duś, aż cebula będzie szklista, ale nie wysmażona. Wówczas podlej ja winem.
- Kiedy alkohol odparuje z cebuli, dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20. minut. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem lub ziołami prowansalskimi.
- Kiedy cebula będzie już miękka, niemal rozpadająca się, dodaj starty parmezan i gotuj jeszcze chwilkę. W międzyczasie przygotuj grzanki - natrzyj je czosnkiem i ziołami i usmaż na patelni lekko natłuszczonej oliwą.