Porzucisz rosół dla tej zupy. Rozgrzewa i smakuje obłędnie, a ten ser to wisienka na torcie

Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej, ale przecież świetnie pasuje do gustu wielu Polaków i wydaje mi się, że ten przepis trafi do serca wielu z nas. Przepis jest banalny, ale my jednak trochę go urozmaiciliśmy. Jeden z serów podkręca smak, że ho, ho!

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa cebulowa jest nie tylko pyszna i pożywna, ale także świetnie rozgrzewa i sprawia, że po zjedzeniu już małej porcji, czujemy się lepiej i weselej. Nie jest to trudny przepis, mogę śmiało powiedzieć, że jest łatwy do zrobienia, ale pamiętaj o serze. Niesamowitego smaku dodaj parmezan, który kupisz w każdym sklepie.

Zobacz wideo

Zupa cebulowa z parmezanem. Rozgrzewa lepiej niż rosół

Składniki:

  • 2 litry bulionu, najlepiej na kościach wołowych lub na wędzonych żeberkach
  • 10 białych cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki starego parmezanu
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • kilka kromek pieczywa na grzanki

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i duś na wolnym ogniu, aż zmięknie. 
  2. Do duszącej się cebuli dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową. Duś, aż cebula będzie szklista, ale nie wysmażona. Wówczas podlej ja winem. 
  3. Kiedy alkohol odparuje z cebuli, dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20. minut. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem lub ziołami prowansalskimi. 
  4. Kiedy cebula będzie już miękka, niemal rozpadająca się, dodaj starty parmezan i gotuj jeszcze chwilkę. W międzyczasie przygotuj grzanki - natrzyj je czosnkiem i ziołami i usmaż na patelni lekko natłuszczonej oliwą. 
Więcej o: