Potrzebujesz zaledwie 3 składników, by zrobić to śniadanie. Racuchy i naleśniki się przy nich chowają

Racuchy i naleśniki to smakołyki, które robimy bardzo często. Jednak nawet takie klasyki mogą się nam kiedyś znudzić. Jeśli tak się stanie, przychodzimy z pomocą i nowym, całkiem dobrym przepisem. To, co z niego wychodzi, jest proste i wykonane tylko z trzech składników. Nie ma w nim nic skomplikowanego, a smak jest nie do podrobienia.

Racuchy i naleśniki to placki, które od zawsze nam towarzyszą. Dla niektórych są pierwszym wyborem, gdy nie ma się czasu i ochoty na robienie czegoś bardziej wymagającego. Można je podawać o każdej porze dnia i nocy, a na następny dzień są równie smaczne. Pomimo że tak je uwielbiamy i tak mogą się nam z czasem znudzić. Jeśli tak się stanie, warto sięgnąć po niezawodną recepturę na placki z trzech składników.

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Domowe placuszki bananowe to pomysł na pożywny posiłek dla całej rodziny. Wyróżnia je prostota wykonania oraz to, że robi się je z łatwo dostępnych składników. Wszystkie produkty z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Aby je przygotować, potrzebujesz płatków owsianych, banana i jajka. By nie dodawać do nich cukru, polecamy użyć bardzo dojrzałych owoców. Takie placuszki dobrze smakują z syropem klonowym lub cukrem pudrem.

Przepis na placuszki bananowe

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 100 g płatków owsianych.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie placuszków zacznij od obrania i pokrojenia bananów. Najlepiej jak będą podzielone na średnią wielkość. Kawałki owoców umieść w misce i rozgnieć je za pomocą widelca. Zrób to dokładnie, by w masie nie było większych kawałków.
  2. Gdy banany zdobędą odpowiednią konsystencję, wbij do nich jajka i wsyp płatki owsiane. Całość energicznie wymieszaj do połączenia składników.
  3. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Z tak przygotowanej masy formuj zgrabne placuszki. Patelnię możesz wcześniej podlać niewielką ilością oleju, jednak nie jest to konieczne. Placki smaż z każdej strony na rumiany kolor.
  4. Tak obsmażone podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z domowymi powidłami, lodami lub cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA