Babcia Stasia na święta zawsze gotuje wyjątkowy rosół. Dorzuca do niego ten suszony składnik

Przygotowanie rosołu może być dla niektórych nie lada wyzwaniem. Pomimo że jego smak znamy od dzieciństwa, wykonanie może niejedną osobę przytłoczyć. Przychodzimy jednak na ratunek i podpowiadamy, jak wykonać wywar. Ten jest wyjątkowy, bo skrywa w sobie dodatkowy smak.

O rosole nie trzeba dużo mówić. To klasyczna potrawa, która nie tylko co tydzień pojawia się na niedzielnym stole. Można ją również zobaczyć podczas wesel, chrzcin, czy na innych rodzinnych imprezach. Smak rosołu każdy zapewne zna, a zaskoczenie kogokolwiek takim daniem może być naprawdę trudne. Jednak babcia Stasia zdradza swój sposób, jak to zrobić.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Aby pogłębić aromat potrawy, należy dodać do klasycznego przepisu trochę suszonego składnika. Jak wiele osób może się już domyślać, chodzi o grzyby. To właśnie one, uprzednio namoczone są idealnym dopełnieniem klasyka. Dzięki tej metodzie można wykonać danie, które wzbudza dużo emocji i jest jeszcze smaczniejsze.

Przepis na rosół grzybowy

Składniki

  • 2 l wody,
  • 1 kg udek kurczaka,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka suszonego lubczyku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Suszone grzyby umieść w miseczce i wlej do nich wodę. Odstaw je w takiej formie na kilka godzin, by się namoczyły.
  2. Po tym czasie do garnka włóż udka z kurczaka i zalej je wodą. Wrzuć również ziele angielskie, liście laurowe i namoczone grzyby wraz z wodą. Pozostaw całość na wolnym ogniu na około 60 minut. Co jakiś czas zdejmuj szumowiny z wierzchu.
  3. Marchew, pietruszkę i seler obierz i podziel na mniejsze kawałki. Warzywa wrzuć do mięsa i gotuj do miękkości. Cebulę obierz i opal nad ogniem. Ją również wrzuć do garnka ze składnikami.
  4. 20 minut przed końcem gotowania wrzuć świeży lubczyk. Zamieszaj wszystko, dopraw solą i pieprzem, podawaj z makaronem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA