-
Haps
-
Jak przygotować
- Te naleśniki są idealna na krokiety. Jeden składnik to klucz do odpowiedniego ciasta
Te naleśniki są idealna na krokiety. Jeden składnik to klucz do odpowiedniego ciasta
Co roku powtarzam, że na świątecznym stole muszą pojawić się krokiety. Jednak nie mogą być przygotowane byle jak. Ich podstawą są naleśniki, a to właśnie najlepszy przepis na te placki. Z tej receptury zawsze się udają, a krokiety są zachwalane przez wszystkich.
Naleśniki to bardzo popularne danie, które jemy o każdej porze dnia i nowy. Pasują na smakowite śniadanie, a także na kolację. Do ich wnętrza dodaje się różnego rodzaju składniki, lecz i tak najpopularniejsza jest wersja na słodko. W okresie świąt Bożego Narodzenia zmieniamy koncepcję i zamieniamy dżemy i słodkie kremy na wytrawne smaki. Do krokietów wkładamy więc farsz zrobiony z kiszonej kapusty i grzybów.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Każdy z nas z pewnością ma swój własny przepis na te placki. Jednak ten jest idealny pod krokiety. Z niego naleśniki wychodzą elastyczne, miękkie i nie są przesuszone. Odpowiednie proporcje i dodanie masła klarowanego sprawiają, że efekt jest nieziemski. By wyszły naprawdę smakowite, warto zastosować się do zasady, gdzie do miski przesypujemy pierwsze suche składniki, a później dodajemy mokre.
Przepis na naleśniki do krokietów
Składniki
- 300 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 3 jajka,
- 50 g roztopionego klarowanego masła,
- woda.
Sposób przygotowania
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego przed gotowaniem wyjmij je z lodówki.
- W pierwszej kolejności przesiej przez sitko mąkę, dodaj mleko, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie wbij jajka i mieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Przedostatnim krokiem jest wlanie wody. To ona pomaga doprowadzić ciasto do odpowiedniej konsystencji. Dodaj jej tyle, aby masa było na tyle gęste, żeby pozostawała na namoczonym w nim nożu.
- Na samym końcu wlej roztopione masło klarowane, ponownie wymieszaj.
- Smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Gotowe!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl