-
Haps
-
Jak przygotować
- Magda Gessler pokazała, jak podaje karpia. Ma sposób na pozbycie się wszystkich ości
Magda Gessler pokazała, jak podaje karpia. Ma sposób na pozbycie się wszystkich ości
Karp w wielu domach musi pojawić się na stole. Jednak ze względu na jego ości nie każdy ma ochotę bawić się w jego przyrządzanie. Magdy Gessler pokazała, jak się ich szybko pozbyć. Dodatkowo zdradziła przepis na najlepszą jego wersję. Z tym sosem jest naprawdę pyszny.
Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, a obok jej przysmaków nie można przejść obojętnie. Bez wątpienia można zauważyć, że nieważne, jaki przepis postanowimy przygotować, bez problemu wyjdzie wyśmienity.
Zobacz wideo Karp na puree pietruszkowym z pesto
Na kanale YouTube restauratorki możemy zobaczyć świąteczną serię, gdzie pokazuje, jak przygotować wigilijne smakołyki. Jednym przepisem z ubiegłego roku jest karp w niecodziennej formie. Jej technika podobna jest do słodkich faworków. Dodatkowo kucharka zdradza co zrobić, aby pozbyć się wszystkich najmniejszych ości z ryby. Wystarczy smażyć je na głębokim i bardzo gorącym oleju.
Na sam koniec filmu pokazany jest przepis na smaczny sos. Jest to połączenie słodkiego kogla-mogla razem z ostrym chrzanem. Ta mieszanka oczaruje każdego.
Przepis na faworki z karpia Magdy Gessler
Składniki
- karp w dzwonkach,
- orzechy włoskie,
- mąka,
- 8 jajek,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- mielone ziele angielskie,
- olej rzepakowy,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania faworków
- Dzień wcześniej dzwonki karpia umieść w większym naczyniu, polej olejem, dopraw solą, pieprzem i zmielonym zielem angielskim. Następnie obierz i podkrój cebulę w piórka i zasyp nią rybę. Wymieszaj i odłóż całość do zamarynowania.
- Z każdego kawałka karpia wytnij najgrubsze ości. Kolejnym krokiem jest przecięcie dzwonków na pół, następnie nacięcie ich na środku i przełożenie tak jak klasyczne ciastka faworki.
- Czas na panierowanie ryby. Kolejno panieruj w mielonych orzechach, osolonym surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na koniec w mące.
- Smaż na głębokim, bardzo gorącym tłuszczu - ilość tak jak na pączki. Smaż je partiami po 4 sztuki, żeby powoli mogły rozpuścić się najmniejsze ości.
- Sposób przygotowania sosu
- Z jajek zrób kogel-mogel, następnie dodaj do niego 4 duże łyżki ostrego chrzanu.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw według smaku. Przygotowanym sosem możesz oblać kawałki ryby. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl