Magda Gessler pokazała, jak podaje karpia. Ma sposób na pozbycie się wszystkich ości

Karp w wielu domach musi pojawić się na stole. Jednak ze względu na jego ości nie każdy ma ochotę bawić się w jego przyrządzanie. Magdy Gessler pokazała, jak się ich szybko pozbyć. Dodatkowo zdradziła przepis na najlepszą jego wersję. Z tym sosem jest naprawdę pyszny.

Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, a obok jej przysmaków nie można przejść obojętnie. Bez wątpienia można zauważyć, że nieważne, jaki przepis postanowimy przygotować, bez problemu wyjdzie wyśmienity.

Zobacz wideo Karp na puree pietruszkowym z pesto

Na kanale YouTube restauratorki możemy zobaczyć świąteczną serię, gdzie pokazuje, jak przygotować wigilijne smakołyki. Jednym przepisem jest karp w niecodziennej formie. Jej technika podobna jest do słodkich faworków. Dodatkowo kucharka zdradza co zrobić, aby pozbyć się wszystkich najmniejszych ości z ryby. Wystarczy smażyć je na głębokim i bardzo gorącym oleju.

Na sam koniec filmu pokazany jest przepis na smaczny sos. Jest to połączenie słodkiego kogla-mogla razem z ostrym chrzanem. Ta mieszanka oczaruje każdego.

Przepis na faworki z karpia Magdy Gessler

Składniki

  • karp w dzwonkach,
  • orzechy włoskie,
  • mąka,
  • 8 jajek,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • mielone ziele angielskie,
  • olej rzepakowy,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania faworków

  1. Dzień wcześniej dzwonki karpia umieść w większym naczyniu, polej olejem, dopraw solą, pieprzem i zmielonym zielem angielskim. Następnie obierz i podkrój cebulę w piórka i zasyp nią rybę. Wymieszaj i odłóż całość do zamarynowania.
  2. Z każdego kawałka karpia wytnij najgrubsze ości. Kolejnym krokiem jest przecięcie dzwonków na pół, następnie nacięcie ich na środku i przełożenie tak jak klasyczne ciastka faworki.
  3. Czas na panierowanie ryby. Kolejno panieruj w mielonych orzechach, osolonym surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na koniec w mące.
  4. Smaż na głębokim, bardzo gorącym tłuszczu - ilość tak jak na pączki. Smaż je partiami po 4 sztuki, żeby powoli mogły rozpuścić się najmniejsze ości.
  5. Sposób przygotowania sosu
  6. Z jajek zrób kogel-mogel, następnie dodaj do niego 4 duże łyżki ostrego chrzanu.
  7. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw według smaku. Przygotowanym sosem możesz oblać kawałki ryby. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.