Pieczarki to tani, uniwersalny, a przede wszystkim wartościowy produkt spożywczy, który znajdziemy w każdym markecie. Grzyby te są nie dość, że niskokaloryczne, to jeszcze bogate witaminy i minerały. Stanową cenne źródło witaminy D oraz witamin z grupy B, a także potasu, miedzi i selenu. Potrawy z pieczarkami dostarczają nam białka i wspierają układ trawienia. Smażone, pieczone, duszone, a nawet grillowane - w każdej postaci smakują obłędnie. Poniżej prezentujemy przepis na szybką, prostą i smaczną przekąskę.
Panierowane pieczarki to świetny pomysł na smaczną i pożywną przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym. Przysmak ten uwielbiają zarówno mali, jak i duzi smakosze, dlatego warto go przyrządzać na imprezy i wydarzenia z udziałem rodziny i znajomych. Gwarantujemy, że każdy będzie dopytywał o przepis na ten rarytas.
Składniki:
Zacznij od umycia i oczyszczenia pieczarek. Włóż je do osolonego wrzątku i obgotuj chwilę, aby stały się bardziej jędrne i soczyste. W dalszej kolejności przecedź je i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Do jednej miseczki wbij i roztrzep jajka, w drugiej z kolei umieść mąkę, rozmaryn, tymianek, oregano oraz sól i pieprz wedle uznania. Na osobny talerzyk wysyp bułkę tartą.
Pieczarki najpierw obtocz w mące z przyprawami, potem zanurz je w rozmąconych jajkach, a na koniec natrzyj bułką tartą. Panierowane pieczarki smaż z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą. Nie wrzucaj wszystkich grzybów naraz, najlepiej rób to stopniowo. Po kilku minutach smażenia uzyskasz doskonale chrupiące, soczyste i pachnące zakąski. Koniecznie zaserwuj je razem z ulubionym sosem lub dipem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl