Panierowana, soczysta i pyszna. Tę przekąskę przyrządzam wręcz nałogowo. Nigdy się nie nudzi

Zanim przygotujesz po raz kolejny panierowane kawałki kurczaka, tofu czy kalafiora, wypróbuj przepis na smażone pieczarki. Są niezwykle chrupiące i pełne aromatycznych przypraw. To doskonała przekąska na imprezę sylwestrową lub zwykły wieczór filmowy w gronie najbliższych.

Pieczarki to tani, uniwersalny, a przede wszystkim wartościowy produkt spożywczy, który znajdziemy w każdym markecie. Grzyby te są nie dość, że niskokaloryczne, to jeszcze bogate witaminy i minerały. Stanową cenne źródło witaminy D oraz witamin z grupy B, a także potasu, miedzi i selenu. Potrawy z pieczarkami dostarczają nam białka i wspierają układ trawienia. Smażone, pieczone, duszone, a nawet grillowane - w każdej postaci smakują obłędnie. Poniżej prezentujemy przepis na szybką, prostą i smaczną przekąskę.

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Chrupiąca przekąska na imprezy rodzinne i ze znajomymi. Wszyscy zawsze proszą o przepis

Panierowane pieczarki to świetny pomysł na smaczną i pożywną przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym. Przysmak ten uwielbiają zarówno mali, jak i duzi smakosze, dlatego warto go przyrządzać na imprezy i wydarzenia z udziałem rodziny i znajomych. Gwarantujemy, że każdy będzie dopytywał o przepis na ten rarytas. 

Składniki:

  • 500 g świeżych pieczarek,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • pół łyżeczki oregano,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny lub oliwa.

Aromatyczne pieczarki w panierce. Sposób przygotowania

Zacznij od umycia i oczyszczenia pieczarek. Włóż je do osolonego wrzątku i obgotuj chwilę, aby stały się bardziej jędrne i soczyste. W dalszej kolejności przecedź je i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Do jednej miseczki wbij i roztrzep jajka, w drugiej z kolei umieść mąkę, rozmaryn, tymianek, oregano oraz sól i pieprz wedle uznania. Na osobny talerzyk wysyp bułkę tartą.

Pieczarki najpierw obtocz w mące z przyprawami, potem zanurz je w rozmąconych jajkach, a na koniec natrzyj bułką tartą. Panierowane pieczarki smaż z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą. Nie wrzucaj wszystkich grzybów naraz, najlepiej rób to stopniowo. Po kilku minutach smażenia uzyskasz doskonale chrupiące, soczyste i pachnące zakąski. Koniecznie zaserwuj je razem z ulubionym sosem lub dipem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: