Nie chcesz w tym roku lepić uszek? Te kluseczki sprawdzają się u mnie od lat. Każdy je zachwala

Barszcz czerwony z uszkami to klasyk, który w pierwszej kolejności pojawia się na wigilijnym stole. Niemniej jednak przygotowanie uszek jest wymagające, a przed świętami nie mamy za wiele czasu. Można je również zamienić na inny, równie smaczny dodatek. Sprawdzi się bez dwóch zdań.

Myśląc o gorącym barszczu nie można zapomnieć o uszkach wypełnionych aromatycznym farszem. W zależności od naszych upodobań można je wykonać na wiele różnych sposobów. Jedni przyrządzają je z grzybami, inni dodają kapustę, a jeszcze inni nie wahają się wrzucić trochę mięsa. Nieważne jednak z czym są one zrobione, bo zawsze smakują wyśmienicie. Mimo pysznego smaku mają one jeden haczyk. Jest to mianowicie czas ich przygotowania. Dużo osób się ze mną zgodzi, że aby je przyrządzić musimy mieć kilka godzin i wiele cierpliwości. Na szczęście powstał przepis na alternatywny przysmak.

Zobacz wideo Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu

Kluski grzybowe przyrządza się znacznie szybciej od uszek. Nie trzeba bowiem przyrządzać ciasta, a jedynie zrobić jedną masę. Gotowe nadzienie gotuje się we wrzątku, a później podaje z gorącym wywarem.

Przepis na kluseczki grzybowe

Składniki

  • cebula,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Dwie godziny przed rozpoczęciem przygotowywania kluseczek umieść grzyby w misce i zalej je wodą. Pozostaw do namoczenia, następnie umieść w wysokim naczyniu.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i umieść na nim warzywo. Podsmażaj do zarumienienia i przerzuć do miski z grzybami.
  3. Cebulę i grzyby zmiel za pomocą blendera na gładką papkę i odstaw do przestudzenia.
  4. W tym czasie oddziel białka od żółtek, te pierwsze ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  5. Kopiastą łyżkę masła utrzyj z żółtkami na jasno, stopniowo dodawaj mąkę. Do przygotowanej masy dodaj mieszankę grzybów i cebuli, dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj białka, sól i pieprz. Ostrożnie wszystko z sobą wmieszaj.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej osolony wrzątek. Małą łyżeczką przełóż masę do wody, tworząc kluseczki. Gotuj je na wolnym ogniu około 8 minut. Po tym czasie wyjmij kluski na talerz. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Kluseczki podawaj z barszczem czerwonym.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: