Szybkie placuszki na maślance. Delikatniejsze i smaczniejsze od racuchów

Jak zrobić pyszne, szybkie i pocieszające placuszki? Nie musisz wyrabiać ciasta drożdżowego i czekać, aż wyrośnie. Najlepsze placuszki zrobisz bez czekania, a przyda się maślanka i kilka innych dodatków. Nie spodziewasz się, jakie to łatwe.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placuszki na maślance są delikatne, puszyste i nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie. Przepis jest banalny, wystarczy tylko trochę pomieszać w misce i usmażyć. Takie placuszki są puszyste i na pewno smaczniejsze od tradycyjnych racuchów. Weź kilka jabłek i pół sukcesu masz za sobą. 

Zobacz wideo

Szybkie placki na maślance

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 0,5 litra maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlej maślankę i dodaj jajko. Całość zmiksuj lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i cukier. Ponownie zmiksuj i na chwilę odstaw.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach (możesz je także zblendować na gładką papkę)
  3. Jabłka dodaj do masy i wymieszaj, by powstało jednolite i kremowe ciasto.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej olej (ok.200 ml) i nakładaj porcje ciasta za pomocą chochelki lub łyżki i nadaj im estetyczny, okrągły kształt.
  5. Racuchy na maślance powinny smażyć się na złoty kolor z obu stron. Ogień nie może być za duży - lepiej smażyć je na średniej mocy palnika.
  6. Usmażone racuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj w ulubiony sposób - z cukrem pudrem lub owocami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.