-
Haps
-
Jak przygotować
- Jarzynowa dalej leży w lodówce? Włóż ją do piekarnika i zrób całkowicie nowe danie
Jarzynowa dalej leży w lodówce? Włóż ją do piekarnika i zrób całkowicie nowe danie
Każdy się ze mną zgodzi, że resztki po Wigilii zjadane są długo po świętach. Niektóre smakołyki, które przetrwały, mogą nawet posłużyć jako poczęstunek na sylwestra. Jednak nie wszystko może tak długo postać. Jeśli pozostała ci sałatka jarzynowa, możesz ją ponownie wykorzystać. Zrobisz z niej gorące danie.
Pozostałości ze świątecznych potraw mogą sprawiać trochę problemów. Z jednej strony są jeszcze dobre, lecz ilość zjedzenia ich w takiej formie jest tak duża, że ma się dość. Aby nie zmarnować tych specjałów, nadaj im drugie życie. Sałatkę jarzynową możesz ponownie podać jako zapieczony przysmak.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
By to danie wyszło, możesz dodatkowo wykorzystać czerstwe kromki chleba. To one przydadzą się do wylepienia spodu naczynia. Co więc wyjdzie z takiego połączenia? Smaczna i sycąca tarta. Nie zapomnij tylko o żółtym serze, to on zlepia wszystko w całość.
Przepis na tartę z sałatki jarzynowej
Składniki
- kilka kromek czerstwego chleba,
- sałatka jarzynowa,
- 2 szklanki wody,
- masło,
- bułka tarta,
- jajko,
- starty ser żółty,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- świeży koperek.
Sposób przygotowania
- Chleb pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski. Wlej do niego wodę i poczekaj aż zmięknie.
- W czasie, gdy pieczywo się moczy, przygotuj blaszkę. Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp niewielką ilością bułki tartej.
- Wymoczony chleb przecedź przez sitko i odsącz z nadmiaru wody. Następnie dodaj jajko, wyrób do połączenia i ułóż na dnie foremki. Dokładnie przyciśnij, aby przygotować równomierny spód.
- Do nagrzanego do 180°C piekarnika włóż przygotowany spód i piecz przez około 20 minut.
- Po tym czasie ułóż na nim całą sałatkę jarzynową i obficie posyp startym żółtym serem. Wierzch oprósz gałką muszkatołową.
- Tak przygotowaną tartę włóż do ciepłego piekarnika i piecz przez następne 25 minut.
- Po wyciągnięciu udekoruj ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki.