Sylwestrowe brownie z nutą świąt. Wystarczy do klasycznej wersji dodać odrobinę korzennych ciasteczek

Brownie to obłędnie czekoladowe ciasto, które doskonale sprawdzi się na sylwestrowym stole. Warto jednak nieco podrasować klasyczny przepis i dodać odrobinę świątecznego oraz zimowego klimatu. Pierniczki sprawdzą się w tej roli doskonale - nadadzą całości korzennej nuty i charakteru.

Zamiast szykować kolejne tradycyjne ciasto z przepiśnika babci postaw na mocno czekoladowe brownie. Obłędnie smaczny i mocno czekoladowy wypiek nie ma sobie równych, a wszystko przez banalny skład oraz szybkie przygotowani. Klasykę warto jednak nieco podrasować - pierniczki zdają tu egzamin celująco. 

Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Sylwestrowe brownie z korzenną nutką to ciasto doskonałe 

Brownie - przepis na czekoladowe ciasto z chrupiącą skórką oraz wilgotnym i lekko ciągnącym się wnętrzem. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczą podstawowe składniki i kilka minut spędzonych w kuchni, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. To jednak nie koniec, ponieważ nasz kultowy przepis postanowiliśmy nieco udoskonalić. Dzięki temu wypiek nabierze zimowego klimatu i sprawdzi się np. na sylwestra. 

Czekoladowe brownie warto zatem wzbogacić o korzenną nutę, a dokładnie o dodanie pierniczków. Taki duet nie ma konkurencji, a na dodatek pięknie się prezentuje i wypełni cały dom obłędnym zapachem. Ważną rolę gra tu także czekolada, która gra w przepisie główną rolę - warto zatem postawić na specjał dobrej jakości. 

Piernikowe brownie - przepis na sylwestrowe ciasto jak z bajki 

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 2 jajka,
  • 140 g masła,
  • 150 g cukru brązowego,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 10 g niesłodzonego kakao,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 12 pierniczków na wierzch.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od rozpuszczenia czekolady w garnuszku - można zrobić to w kąpieli wodnej. 
  2. Do płynnej czekolady dodajemy też pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki mierzmy i czekamy, aż ładnie się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  3. Do czystej miski wbij teraz jajka, dodaj cukier i wszystko dokładnie miksuj na małych obrotach. W kolejnym kroku wolnym strumieniem dolej ostudzoną czekoladę z masłem.
  4. Masę wzbogać teraz o porcję przesianej mąki, kakao, proszku do pieczenia oraz przyprawy piernikowej.
  5. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do formy 18 × 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
  7. Po tym czasie ozdabiamy nasze ciasto piernikami i gotowe, smacznego!
Więcej o: