Zamiast szykować kolejne tradycyjne ciasto z przepiśnika babci postaw na mocno czekoladowe brownie. Obłędnie smaczny i mocno czekoladowy wypiek nie ma sobie równych, a wszystko przez banalny skład oraz szybkie przygotowani. Klasykę warto jednak nieco podrasować - pierniczki zdają tu egzamin celująco.
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!
Sylwestrowe brownie z korzenną nutką to ciasto doskonałe
Brownie - przepis na czekoladowe ciasto z chrupiącą skórką oraz wilgotnym i lekko ciągnącym się wnętrzem. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczą podstawowe składniki i kilka minut spędzonych w kuchni, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. To jednak nie koniec, ponieważ nasz kultowy przepis postanowiliśmy nieco udoskonalić. Dzięki temu wypiek nabierze zimowego klimatu i sprawdzi się np. na sylwestra.
Czekoladowe brownie warto zatem wzbogacić o korzenną nutę, a dokładnie o dodanie pierniczków. Taki duet nie ma konkurencji, a na dodatek pięknie się prezentuje i wypełni cały dom obłędnym zapachem. Ważną rolę gra tu także czekolada, która gra w przepisie główną rolę - warto zatem postawić na specjał dobrej jakości.
Piernikowe brownie - przepis na sylwestrowe ciasto jak z bajki
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 2 jajka,
- 140 g masła,
- 150 g cukru brązowego,
- 80 g mąki pszennej,
- 10 g niesłodzonego kakao,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 12 pierniczków na wierzch.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od rozpuszczenia czekolady w garnuszku - można zrobić to w kąpieli wodnej.
- Do płynnej czekolady dodajemy też pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki mierzmy i czekamy, aż ładnie się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do czystej miski wbij teraz jajka, dodaj cukier i wszystko dokładnie miksuj na małych obrotach. W kolejnym kroku wolnym strumieniem dolej ostudzoną czekoladę z masłem.
- Masę wzbogać teraz o porcję przesianej mąki, kakao, proszku do pieczenia oraz przyprawy piernikowej.
- Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do formy 18 × 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
- Po tym czasie ozdabiamy nasze ciasto piernikami i gotowe, smacznego!