-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrobisz je w 15 minut, a słów zachwytu będziesz słuchać przez całą noc. To szybka przekąska
Zrobisz je w 15 minut, a słów zachwytu będziesz słuchać przez całą noc. To szybka przekąska
By odpowiednio przywitać nowy rok, przydadzą się smaczne przekąski. Zaliczają się do tego wszystkie smakołyki zrobione z ciasta francuskiego. Nie tylko są pyszne, a także błyskawiczne w przygotowaniu. Naszą propozycją są rogaliki, które robi się w kilka chwil. Znikają szybciej niż wszystkie inne potrawy.
Mega smaczne i szybkie w przygotowaniu rogaliki z szynką i serem skradną Twoje serce od pierwszego kęsa. Po prostu nie sposób im odmówić, a to za sprawą wyjątkowego smaku. Proponujemy zrobić och potrójną porcję, bo jedna zniknie w kilka minut. By dodać im jeszcze lepszego smaku, można je posypać sezamem, a do środka dodać warzywa. W takim połączeniu świetnie sprawdzą się ogórki konserwowe lub czerwona papryka. Całość może być również posypana ostrą papryką w proszku, by jeszcze bardziej podkręcić ich smak.
Zobacz wideo Rogaliki z makiem
Taka przekąska nie tylko świetnie sprawdzi się na imprezowym stole. Można ją również zrobić do pracy, czy szkoły. By była jeszcze smaczniejsza proponujemy podać ją z dodatkowym sosem.
Przepis na rogaliki z szynką i serem
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 8 plastrów ulubionej szynki,
- 8 plastrów sera żółtego,
- 3 łyżki passaty pomidorowej lub ketchupu,
- łyżeczka oregano,
- jajko.
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i delikatnie rozwałkuj je na blacie. Na całej jego powierzchni rozsmaruj sos i obsyp wszystko oregano.
- Na tak przygotowanym spodzie rozłóż szynkę, a także ser. Ciasto pokrój na trójkąty, które następnie zawiń w zgrabne rogaliki. Zwróć uwagę, by boki były dobrze zlepione, w innym razie ser może wypłynąć podczas pieczenia.
- Tak przygotowane rogale przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim kawałki ciasta.
- Blachę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 10-12 minut. Rogaliki powinny stać się rumiane. Po tym czasie są gotowe do podania. Smacznego!