Zrobisz je w 15 minut, a słów zachwytu będziesz słuchać przez całą noc. To szybka przekąska

By odpowiednio przywitać nowy rok, przydadzą się smaczne przekąski. Zaliczają się do tego wszystkie smakołyki zrobione z ciasta francuskiego. Nie tylko są pyszne, a także błyskawiczne w przygotowaniu. Naszą propozycją są rogaliki, które robi się w kilka chwil. Znikają szybciej niż wszystkie inne potrawy.

Mega smaczne i szybkie w przygotowaniu rogaliki z szynką i serem skradną Twoje serce od pierwszego kęsa. Po prostu nie sposób im odmówić, a to za sprawą wyjątkowego smaku. Proponujemy zrobić och potrójną porcję, bo jedna zniknie w kilka minut. By dodać im jeszcze lepszego smaku, można je posypać sezamem, a do środka dodać warzywa. W takim połączeniu świetnie sprawdzą się ogórki konserwowe lub czerwona papryka. Całość może być również posypana ostrą papryką w proszku, by jeszcze bardziej podkręcić ich smak.

Zobacz wideo Rogaliki z makiem

Taka przekąska nie tylko świetnie sprawdzi się na imprezowym stole. Można ją również zrobić do pracy, czy szkoły. By była jeszcze smaczniejsza proponujemy podać ją z dodatkowym sosem.

Przepis na rogaliki z szynką i serem

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 8 plastrów ulubionej szynki,
  • 8 plastrów sera żółtego,
  • 3 łyżki passaty pomidorowej lub ketchupu,
  • łyżeczka oregano,
  • jajko.

Sposób przygotowania

  1. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i delikatnie rozwałkuj je na blacie. Na całej jego powierzchni rozsmaruj sos i obsyp wszystko oregano.
  2. Na tak przygotowanym spodzie rozłóż szynkę, a także ser. Ciasto pokrój na trójkąty, które następnie zawiń w zgrabne rogaliki. Zwróć uwagę, by boki były dobrze zlepione, w innym razie ser może wypłynąć podczas pieczenia.
  3. Tak przygotowane rogale przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim kawałki ciasta.
  4. Blachę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 10-12 minut. Rogaliki powinny stać się rumiane. Po tym czasie są gotowe do podania. Smacznego!
Więcej o: