Ta zupa zastąpi dwudaniowe danie. Zrobisz ją w jednym garnku, a przygotowanie to kilka chwil

Zupy to dania, które nie w każdym domu są zbyt często przygotowywane. Dla niektórych smak ogórkowej czy pomidorowej nie przypada do gustu, lecz to danie na pewno się wszystkim spodoba. Ten aromat jest nam bardzo dobrze znany, lecz przerobiony na rozgrzewającą zupę. Jest pyszna i sycąca.

Gdy głód nie daje nam spokoju, jedynym słusznym rozwiązaniem jest zrobienie treściwego dania. Zapewne znamy wiele takich przepisów, lecz ten, który chcemy przedstawić, jest wyjątkowy. Warto go wykonać przy najbliższej okazji, a jego smak nie zawiedzie. Czym się wyróżnia na tle innych potraw? Przede wszystkim bogactwem smaku. W tej zupie znajdziesz wszystko to, co powinien zawierać prawdziwy obiad. Tak naprawdę jest tak gęsta i pełna produktów, że drugie danie jest zbędne.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Zupa hamburgerowa nie jest znana szerszemu gronu. Ma ona w sobie mielone mięso, cały wachlarz warzyw i aromatyczne przyprawy. Najlepiej przyrządzić ją już dziś, ponieważ odpowiednio nas rozgrzeje.

Przepis na zupę hamburgerową

Składniki

  • 1,5 l bulionu,
  • 700 g wołowego mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 2 łodygi selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 marchewki,
  • żółta papryka,
  • 2 czerwone papryki,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, selera pokrój w pół księżyce, a papryki oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w kostkę. Tak przygotowane wrzuć do garnka, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut.
  3. Do gotowych warzyw wrzuć mięso mielone i ponownie wszystko zamieszaj, dorzuć również kukurydzę bez zalewy.
  4. Gdy mięso stanie się lekko brązowe wlej do składników bulion, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj wszystko przez około 30 minut na wolnym ogniu.
  5. Na koniec dopraw zupę podanymi przyprawami. Podawaj ją z bagietką czosnkową, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.