Zupa pieczarkowa to zawsze świetny pomysł na obiad, bez względu na to, czy przygotowujesz ją na zwykły, codzienny posiłek, czy może na ważniejszą uroczystość. Przepis na zupę pieczarkową jest naprawdę banalny, wystarczy, że masz pod ręką trochę dowolnego bulionu, świeże pieczarki i kilka dodatków. Jeden dodatek jednak sprawi, że zwykła na pozór zupa zamieni się w kulinarne dzieło. Nie od dziś wiadomo, że grzyby, a zwłaszcza pieczarki bardzo lubią się ze serem. Jednak nie mamy teraz na myśli zwykłego sera - dodaj do zupy parmezan, a o tej zupie będziesz śnic po nocach.
Zupa pieczarkowa z parmezanem. Klasyka z włoskim twistem
Składniki:
- ok. 600-700 g pieczarek
- 1 por
- masło do smażenia
- bulion lub lekki rosół
- ok. 150 g serka topionego w kawałku
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki startego parmezanu
- do podania: makaron lub pulpeciki
- posiekana natka do dekoracji
Zupa pieczarkowa z parmezanem - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek lub szeroki rondel. Następnie rozgrzej w nim 2 łyżki masła i dodaj posiekany por. Kiedy się zeszkli, dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki.
- Duś całość na średniej mocy palnika, a kiedy z pieczarek odparuje część płynu, lekko je osól i duś jeszcze przez kilka minut.
- Następie alej wszystko bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj serek topiony, a kiedy się rozpuści, dodaj parmezan.
- Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz odrobina gałki muszkatołowej. Gotuj jeszcze kilka minut i podawaj z makaronem lub pulpecikami.
Wskazówka: Żeby dodatkowo podkręcić smak potrawy, podczas duszenia pieczarek możesz delikatnie podlać je białym wytrawnym winem. Wystarczy zaledwie pół szklanki, a wytrawny smak przeniknie do pieczarek i znakomicie je pokręci. Pamiętaj jednak, że wówczas, że czas duszenia się wydłuży - alkohol powinien w całości odparować.