Ten przepis na karpatkę zaskakuje mnie za każdym razem. Ale zawsze jest gwarancją jakości i smaku

Jeśli potrzebujesz szybkiego i prostego przepisu na karpatkę, to strzał w dziesiątkę. Za każdym razem, gdy moja rodzina ma ochotę na coś słodkiego, przygotowuję tę karpatkę bez pieczenia. Tym razem jednak nie warto eksperymentować, tylko zastosować się do receptury. Wówczas mamy gwarancję jakości i smaku.

Karpatka bez pieczenia to słodkie i pyszne ciasto, któremu moi bliscy nie potrafią się oprzeć. Wcale im się nie dziwię. Również pałam miłością do tego ciasta. Największym jego plusem jest fakt, że nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni. Jak zrobić karpatkę bez pieczenia? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Karpatka

Przepis na karpatkę bez pieczenia. Świetne ciasto, które robi się po prostu samo 

Przygotowanie ciasta na karpatkę jest czasochłonne, więc w tym przepisie warto wykorzystać słomkę ptysiową, którą z powodzeniem kupimy w każdym klepie. Aby było szybciej, warto też użyć budyniu śmietankowego jako głównego elementu kremu. Lista pozostałych składników jest bardzo krótka, a większość z nich na pewno mamy w domu.  

Składniki: 

  • 250 g słomki ptysiowej, 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru, 
  • 700 ml mleka
  • 5 łyżek cukru, 
  • 300 g masła. 

Błyskawiczna i tania karpatka. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy budyń. Do większego garnka wlewamy pół litra mleka, wstawiamy na kuchenkę na średni palnik i czekamy, aż osiągnie wysoką temperaturę. 
  2. Pozostałe 200 ml wlewamy do dużego kubka i wsypujemy do niego zawartość dwóch torebek budyniu śmietankowego oraz cukier. Mieszamy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  3. Kiedy mleko będzie już bardzo ciepłe (pamiętajmy, by nie doprowadzić do wrzenia), wlewamy budyń z rozpuszczonym cukrem i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. W ten sposób unikniemy powstawania grudek. Budyń gotujemy około trzech minut i przelewamy do chłodnego naczynia w celu ostudzenia.  
  4. Zabieramy się za krem. Masło ogrzane w temperaturze pokojowej wrzucamy do wysokiej miski. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i miksujemy na wysokich obrotach, aż składniki się połączą.  
  5. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy blisko siebie słomki ptysiowe. 
  6. Wylewamy połowę kremu budyniowego i rozkładamy go równomiernie, aby zakryła słodkie paluszki. Układamy kolejną warstwę. 
  7. Wierzch wykańczamy za pomocą ptysiowych słomek. 
  8. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.  
Więcej o: