Te sposoby sprawią, że ścieranie sera będzie przyjemnością. Zapomnij o tłustych rękach i brudnej tarce

Umówmy się - ścieranie sera na tarce to nie jest wysoce skomplikowana czynność. Nikt jednak nie powiedział, że to, co łatwe, nie może stać się jeszcze łatwiejsze. Dziś podpowiemy wam, jak maksymalnie ułatwić sobie tarcie sera. Tarka nie będzie oblepiona kawałkami produktu, a ty zrobisz to dwa razy szybciej i bez użycia siły.

Od razu chcemy uprzedzić, że te triki nie zmienią twojego życia o 180 stopni, ale uważamy, że są przydatne, zwłaszcza kiedy lubisz ser i używasz go do wielu potraw. Przecież lasagne, pizza i rozmaite makarony nie będą smakować dobrze bez solidnej porcji startego sera. O ile np. mozzarellę lub burratę możesz po prostu porwać albo pokroić na kawałki nożykiem, a parmezan lub pecorino łatwo się kruszą, tak gouda, emmentaler lub rolada ustrzycka jednak najlepiej sprawdzą się starte na tarce. 

Zobacz wideo

Jednak prawdą jest, że ser żółty w kawałku szybko nabiera temperatury i pod wpływem ciepła rąk mięknie i przez to ścieranie go nie jest tak łatwe, jakie mogłoby być. Dodatkowo ścierany ser pozostawia tłusty osad i kawałki na tarce, które szybko zastygają, przez co jeśli szybko nie umyjesz tarki, czeka cię szorowanie (pamiętajmy, że tarki nie należy myć w zmywarce). Na szczęście z pomocą przyjdą dwa sprytne triki.

Dzięki tym sposobom ścieranie sera będzie łatwiejsze i przyjemniejsze

Zmniejsz tarcie na starcie - przyda się coś tłustego

Ser żółty sam w sobie jest dość tłusty, a czysta tarka na suchą powierzchnię. Przez to podczas ścierania tłusty osad przywiera do metalowej powierzchni, co sprawia, że ścieranie jest żmudne i wymaga użycia siły. Jeśli nie chcesz mierzyć się z tym problemem, wystarczy delikatnie natłuścić powierzchnię tarki oliwą lub olejem. Wystarcz zanurzyć silikonowy pędzelek w butelce i kilka razy przejechać nim po powierzchni tarki. Poezję łatwo jak po maśle, a nawet łatwiej. 

Chwila chłodu nie zaszkodzi

Ser oczywiście przechowujemy w lodówce. Jednak jak już wspominaliśmy, sery żółte szybko nabierają temperatury, a miękki ser ściera się zdecydowanie trudniej. Co w takiej sytuacji? Wystarczy włożyć ser na jakiś czas do zamrażalnika. Kiedy ser będzie twardy, zetrzesz go raz-dwa, a jeśli dodatkowo połączysz zamrożony ser z trikiem z oliwą, ścieranie sera stanie się twoją ulubioną czynnością w kuchni. 

Więcej o: