Najlepsze kotlety to nie schabowe i mielone. Ta wersja wymiata, a znajdziesz w nich ulubione składniki

Kotlety to zawsze dobry pomysł na obiad. Jednak schabowe i zwykłe mielone mogą się znudzić, mimo że je uwielbiamy. Dziś postaramy się zerwać z obiadową nudą i przedstawimy przepis na soczyste, kolorowe i przepyszne kotlety, w których tylko dziada i baby brak. Takich nie robi żadna babcia, ciocia ani kucharz.

Kotlety schabowe - znamy. Kotlety mielone? Oczywiście także znamy, podobnie jak kotlety jajeczne, sznycelki z piersi kurczaka oraz delikatne kotleciki siekane. Dziś nie napiszemy o żadnych z nich. Nasze kotlety "na bogato" łączą w sobie wszystkie składniki drugiego dania, smakują idealnie i zapewnią porządną dawkę energii. Weź mięso, trochę ryżu oraz ulubione warzywa i wyczaruj obiad, o którym prawie nikt nie słyszał. 

Zobacz wideo

Kotlety "na bogato". Lepsze niż mielone i schabowe

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego, polecam mięso z indyka
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 większa papryka, dowolny kolor
  • kilka pieczarek
  • dwie garści szpinaku
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 jajka
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • posiekany koperek lub natka
  • mąka ziemniaczana
  • olej lub masło klarowane

Pyszne kotlety z indyka z warzywami - sposób wykonania:

  1. Mięso mielone odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by się ociepliło. Pieczarki pokrój w kostkę, podobnie pokrój pieczarki oraz cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj patelnię i podsmaż na niej cebulę, następnie dodaj pieczarki i kiedy odparuje z nich nadmiar wody, dołóż paprykę. Podsmażaj, aż papryka będzie miękka. Dodaj szpinak i kiedy zmięknie, lekko dopraw całość przyprawami. 
  3. Podsmażone warzywa dodaj do mięsa, wbij jajka, dołóż czosnek oraz majonez i ugotowany ryż. Zacznij wyrabiać. Masa na początku nie będzie zwarta, dodawaj zatem po łyżce mąki ziemniaczanej. Na taką ilość masy na kotlety powinny wystarczyć trzy łyżki. 
  4. Dodaj posiekany koperek i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Powinno być go sporo, ale nie na tyle, by kotlety smażyły się w głębokim tłuszczu. Masę na kotlety nakładaj albo głęboką łyżką, lub dłońmi, wcześniej jednak uformuj je w niewielkie, lekko spłaszczone kotlety. 
  5. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron. Kotlety powinny się zezłocić. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub w towarzystwie np. sosu jogurtowego lub czosnkowego. 

Wskazówka: Takie kotlety naprawdę przyjmą wszystko. Smacznym dodatkiem może być także pokruszony ser feta, wówczas nie musisz dodawać dużo soli. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a jednocześnie masz w planach sprzątanie lodówki, zapamiętaj ten przepis. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA