-
Haps
-
Jak przygotować
- Najlepsze kotlety to nie schabowe i mielone. Ta wersja wymiata, a znajdziesz w nich ulubione składniki
Najlepsze kotlety to nie schabowe i mielone. Ta wersja wymiata, a znajdziesz w nich ulubione składniki
Kotlety to zawsze dobry pomysł na obiad. Jednak schabowe i zwykłe mielone mogą się znudzić, mimo że je uwielbiamy. Dziś postaramy się zerwać z obiadową nudą i przedstawimy przepis na soczyste, kolorowe i przepyszne kotlety, w których tylko dziada i baby brak. Takich nie robi żadna babcia, ciocia ani kucharz.
Kotlety schabowe - znamy. Kotlety mielone? Oczywiście także znamy, podobnie jak kotlety jajeczne, sznycelki z piersi kurczaka oraz delikatne kotleciki siekane. Dziś nie napiszemy o żadnych z nich. Nasze kotlety "na bogato" łączą w sobie wszystkie składniki drugiego dania, smakują idealnie i zapewnią porządną dawkę energii. Weź mięso, trochę ryżu oraz ulubione warzywa i wyczaruj obiad, o którym prawie nikt nie słyszał.
Kotlety "na bogato". Lepsze niż mielone i schabowe
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego, polecam mięso z indyka
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 większa papryka, dowolny kolor
- kilka pieczarek
- dwie garści szpinaku
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 jajka
- posiekany koperek
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- posiekany koperek lub natka
- mąka ziemniaczana
- olej lub masło klarowane
Pyszne kotlety z indyka z warzywami - sposób wykonania:
- Mięso mielone odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by się ociepliło. Pieczarki pokrój w kostkę, podobnie pokrój pieczarki oraz cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj patelnię i podsmaż na niej cebulę, następnie dodaj pieczarki i kiedy odparuje z nich nadmiar wody, dołóż paprykę. Podsmażaj, aż papryka będzie miękka. Dodaj szpinak i kiedy zmięknie, lekko dopraw całość przyprawami.
- Podsmażone warzywa dodaj do mięsa, wbij jajka, dołóż czosnek oraz majonez i ugotowany ryż. Zacznij wyrabiać. Masa na początku nie będzie zwarta, dodawaj zatem po łyżce mąki ziemniaczanej. Na taką ilość masy na kotlety powinny wystarczyć trzy łyżki.
- Dodaj posiekany koperek i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Powinno być go sporo, ale nie na tyle, by kotlety smażyły się w głębokim tłuszczu. Masę na kotlety nakładaj albo głęboką łyżką, lub dłońmi, wcześniej jednak uformuj je w niewielkie, lekko spłaszczone kotlety.
- Smaż na średniej mocy palnika z obu stron. Kotlety powinny się zezłocić. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub w towarzystwie np. sosu jogurtowego lub czosnkowego.
Wskazówka: Takie kotlety naprawdę przyjmą wszystko. Smacznym dodatkiem może być także pokruszony ser feta, wówczas nie musisz dodawać dużo soli. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a jednocześnie masz w planach sprzątanie lodówki, zapamiętaj ten przepis.