Szare kluski - przepis z mojego rodzinnego domu. Podstawą są konkretne ziemniaki - wybór jest tylko jeden

Kuchnia polska ziemniakami stoi i z tego warzywa możemy wyczarować całe mnóstwo pyszności. Oprócz placków i frytek, szczególne miejsce w moim sercu zajmują szare kluski, które w moim domu goszczą bardzo często. Nauczyłam się, że podstawą smaku są ziemniaki. W sklepie wybieram konkretną odmianę.

Szare kluski to bardzo prosty przepis na obiad z ziemniaków. Podstawą są starte ziemniaki, rzecz jasna, oraz mąka i jajka. Jednak ziemniaki są zdecydowanie najważniejsze, a powinny być odmiany mączystej. W sklepach oznaczone są literą C. Mączyste ziemniaki mają więcej skrobi i przez to szare kluski, ale także np. pyzy, wychodzą smaczniejsze. Oto przepis, który zimą robię przynajmniej raz w tygodniu. 

Zobacz wideo

Szare kluski - przepis na tani i sycący obiad

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • ok. 10 łyżek mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • do podania: boczek podsmażony z cebulką, twaróg, kiszona kapusta, skwarki itp. 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić je w maszynce. 
  2. Starte ziemniaki odciśnij za pomocą gazy lub lnianej ściereczki. Wodę pozostaw w misce, a po kilkunastu minutach skrobia powinna opaść na dno. Wówczas ostrożnie wylej wodę, a skrobię dodaj do ziemniaków. 
  3. Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz jajka i odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite, ale dość gęste ciasto. 
  4. W garnku zagotuj wodę z solą. Masę na szare kluski przełóż na pokrywkę lub deskę do krojenia i za pomocą łyżki zsuwaj ją do gotującej się wody. 
  5. Szare kluski gotuj w zależności od wielkości przez 3-5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Tym sposobem za grosze masz sycący obiad dla całej rodziny. Bez znaczenia, z czym podasz szare kluski, możesz mieć pewność, że na jednej porcji się nie skończy. 

Więcej o: