Szare kluski to bardzo prosty przepis na obiad z ziemniaków. Podstawą są starte ziemniaki, rzecz jasna, oraz mąka i jajka. Jednak ziemniaki są zdecydowanie najważniejsze, a powinny być odmiany mączystej. W sklepach oznaczone są literą C. Mączyste ziemniaki mają więcej skrobi i przez to szare kluski, ale także np. pyzy, wychodzą smaczniejsze. Oto przepis, który zimą robię przynajmniej raz w tygodniu.
Szare kluski - przepis na tani i sycący obiad
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- ok. 10 łyżek mąki pszennej,
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól,
- do podania: boczek podsmażony z cebulką, twaróg, kiszona kapusta, skwarki itp.
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić je w maszynce.
- Starte ziemniaki odciśnij za pomocą gazy lub lnianej ściereczki. Wodę pozostaw w misce, a po kilkunastu minutach skrobia powinna opaść na dno. Wówczas ostrożnie wylej wodę, a skrobię dodaj do ziemniaków.
- Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz jajka i odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite, ale dość gęste ciasto.
- W garnku zagotuj wodę z solą. Masę na szare kluski przełóż na pokrywkę lub deskę do krojenia i za pomocą łyżki zsuwaj ją do gotującej się wody.
- Szare kluski gotuj w zależności od wielkości przez 3-5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Tym sposobem za grosze masz sycący obiad dla całej rodziny. Bez znaczenia, z czym podasz szare kluski, możesz mieć pewność, że na jednej porcji się nie skończy.