Zetrzyj ogórki, ser i ułóż na mięsie. Rodzina błaga mnie o ten obiad przynajmniej raz w tygodniu

Przyrządzanie nowych dań obiadowych może stać się prostsze, gdy tylko zapamięta się ten przepis. Kurczak wychodzi z niego soczysty, a pełnię smaku osiąga z tą pierzynką. W takiej odsłonie na samą myśl każdemu leci ślinka. Gdy go podaję, zawsze jako pierwszy znika ze stołu, bo każdy kocha jego smak.

Przyrządzanie mięsa jest dla wielu z nas sztuką. Przykładamy się do tego i chcemy, aby każda potrawa wyszła najlepiej, jak tylko potrafimy. Nawet klasyczne kotlety chcemy, by były niezapomniane. By właśnie tak się stało, powstał ten przepis. Tradycyjne kotlety z piersi z kurczaka zyskują na smaku, a także na wyglądzie. W pierwszej kolejności smaży się je na złoty kolor, a później wkłada do piekarnika wraz z farszem.

Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania

Farsz, który wykorzystujemy w tym przepisie jest banalnie prosty. Jednak jego prostota nie równa się słabemu smaku. Wręcz przeciwnie, taka mieszanka jest naprawdę smakowita i podbija serca każdemu, kto jej spróbuje. W jej skład wchodzą ogórki konserwowe, żółty ser i majonez. Zapieczony idealnie rozkłada się na całej powierzchni mięsa.

Panierowane kotlety pod pierzynką

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • łyżeczka przyprawy gyros,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na farsz

  • 5 ogórków konserwowych,
  • 200 g żółtego sera,
  • 2 łyżki majonezu.

Składniki na panierkę

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g bułki tartej,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka dokładnie przemyj, oczyść i osusz. Następnie podziel go na mniejsze płaty i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka.
  2. W miseczce połącz przyprawę gyros, czosnek, paprykę, sól i pieprz. Taką mieszanką obsyp z dwóch stron każdy kawałek mięsa.
  3. Tak przygotowanego kurczaka panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący, usmaż na nim kotlety na złoty kolor.
  4. Podczas smażenia przygotuj farsz. Ogórki, a także ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, umieść składniki w misce. Dodaj do nich majonez i dokładnie wymieszaj.
  5. Usmażone kotlety przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek wyłóż przygotowany farsz.
  6. Gotowe mięso włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika, piecz około 15 minut. Po tym czasie podawaj je z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.