Szybkie ciasteczka cytrynowe to idealna przekąska tak naprawdę na każdy dzień, nie tylko na Dzień Babci, ale z racji tego, że ta okazja dla wielu jest wyjątkowa, warto postawić także na wyjątkowe słodkości. Ciasteczka cytrynowe to przepis łatwy do tego stopnia, że poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator domowych wypieków bez obaw, że coś po drodze nie wyjdzie. Od czego zacząć? Od nagrzania piekarnika - ciasteczka robi się wręcz ekspresowo.
Szybkie ciasteczka na Dzień Babci - przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 duże jajko lub dwa mniejsze
- ok. 2/3 szklanki drobnego cukru
- 3/4 kostki masła
- 2 cytryny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Szybkie ciasteczka cytrynowe - sposób wykonania:
- Do miski włóż masło (powinno być miękkie) i dodaj cukier. Następnie za pomocą miksera utrzyj całość na jasną, puszystą masę. Następnie wbij jajko i miksuj, aż składniki się połączą.
- Z cytryn zetrzyj skórkę (wcześniej owoc warto sparzyć, by pozbyć się zanieczyszczeń). Następnie dodaj do masy maślanej.
- Cały czas mieszając, stopniowo przesiewaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj sok z cytryny i mieszaj jeszcze chwilę, jednak nie za długo.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie z masy na ciasteczka odrywaj kawałki podobnej wielkości, uformuj je w dłoniach w kształt kuli i lekko spłaszcz.
- Ciasteczka ułóż na blasze i lekko oprósz je cukrem. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu i piecz przez ok. 8-10 minut w zależności od wielkości i grubości ciasteczek. Upieczone ciasteczka ostudź na kratce.
Te ciasteczka są chrupiące i delikatne w środku. Co jest jeszcze ich zaletą? Oczywiście smak, ale także to, że długo zachowują świeżość. Wystarczy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, by cieszyć się ich smakiem nawet tydzień.