Na Dzień Babci zrób te szybkie ciasteczka. Gdy poczuje ich zapach, uroni łezkę wzruszenia

Dzień Babci i Dziadka to bardzo miłe święto, które warto w jakiś sposób uczcić. A czy może być na to lepszy sposób, niż pyszne, chrupiące ciasteczka, które pachną jak marzenie? Ciasteczka cytrynowe to idealna łakotka do kawy i herbaty, a przygotowanie nie zajmie więcej niż kilka chwil plus chwila pieczenia.

Szybkie ciasteczka cytrynowe to idealna przekąska tak naprawdę na każdy dzień, nie tylko na Dzień Babci, ale z racji tego, że ta okazja dla wielu jest wyjątkowa, warto postawić także na wyjątkowe słodkości. Ciasteczka cytrynowe to przepis łatwy do tego stopnia, że poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator domowych wypieków bez obaw, że coś po drodze nie wyjdzie. Od czego zacząć? Od nagrzania piekarnika - ciasteczka robi się wręcz ekspresowo. 

Zobacz wideo

Szybkie ciasteczka na Dzień Babci - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 duże jajko lub dwa mniejsze
  • ok. 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 2 cytryny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Szybkie ciasteczka cytrynowe - sposób wykonania:

  1. Do miski włóż masło (powinno być miękkie) i dodaj cukier. Następnie za pomocą miksera utrzyj całość na jasną, puszystą masę. Następnie wbij jajko i miksuj, aż składniki się połączą. 
  2. Z cytryn zetrzyj skórkę (wcześniej owoc warto sparzyć, by pozbyć się zanieczyszczeń). Następnie dodaj do masy maślanej. 
  3. Cały czas mieszając, stopniowo przesiewaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj sok z cytryny i mieszaj jeszcze chwilę, jednak nie za długo. 
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie z masy na ciasteczka odrywaj kawałki podobnej wielkości, uformuj je w dłoniach w kształt kuli i lekko spłaszcz. 
  5. Ciasteczka ułóż na blasze i lekko oprósz je cukrem. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu i piecz przez ok. 8-10 minut w zależności od wielkości i grubości ciasteczek. Upieczone ciasteczka ostudź na kratce. 

Te ciasteczka są chrupiące i delikatne w środku. Co jest jeszcze ich zaletą? Oczywiście smak, ale także to, że długo zachowują świeżość. Wystarczy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, by cieszyć się ich smakiem nawet tydzień. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.