W tłusty czwartek nie zjesz nic lepszego. Ta smażona przekąska jest puszysta i pyszna

Tłusty czwartek to dzień, który lubimy świętować. Warto się wtedy zaopatrzyć w takie smakołyki jak pączki, chrust, czy gniazda. Jest jeszcze jeden przysmak, który jest warty uwagi. Odpowiednio przygotowany może zdeklasować wszystkie poprzednie propozycje.

Pączki, faworki, oponki, wszystko to jest uwielbiane bez wiele ludzi. Najczęściej sięga się po nie w okresie tłustego czwartku. Wtedy im więcej się ich zje, tym lepiej. By ich spróbować, sięgamy po te, które można znaleźć w sklepach i piekarniach. W tym roku zachęcamy do zrobienia ich własnoręcznie.

Zobacz wideo Pieczone oponki [HAPS KIDS]

Oponki serowe mogą wydawać się dużym wyzwaniem dla dużej ilości osób. Okazuje się jednak, że posiadając dobry przepis, ich przyrządzenie staje się łatwiejsze. Przedstawiamy więc recepturę na oponki, za którymi wszyscy będą szaleć. Trzymaj się podanych kroków, a na pewno zasmakujesz ich najlepszego smaku.

Przepis na oponki serowe

Składniki

  • 350 g mąki tortowej,
  • 250 g twarogu,
  • 100 g śmietany 12%,
  • jajko,
  • żółtko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • czubata łyżeczka sody,
  • łyżka octu,
  • 1 l oleju do smażenia,
  • cukier puder z wanilią do posypania.

Sposób przygotowania

  1. 300 g mąki przesiej do większej miski. Dodaj cukier puder, sodę oczyszczoną, całe jajko i żółtko.
  2. Twaróg przeciśnij przez praskę bezpośrednio do pozostałych składników. Do całości również dodaj śmietanę i ocet. Energicznie wymieszaj, aby połączyć składniki i napowietrzyć ciasto.
  3. Po wymieszaniu przełóż masę na stolnicę i podsyp resztą mąki. Delikatnie wyrabiaj, następnie rozpłaszcz na placek o kształcie prostokąta.
  4. Przy pomocy szklanki wycinaj kółka, w których kieliszkiem wytnij jeszcze mniejsze otwory.
  5. Olej wlej do garnka i podgrzej do 170°C. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj oponki i smaż je z dwóch stron na złoty kolor.
  6. Po wysmażeniu odkładaj na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, a po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Więcej o: