-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić strogonow? Oto moja tajemnica, dzięki której rodzina zawsze zjada cały garnek zupy
Jak zrobić strogonow? Oto moja tajemnica, dzięki której rodzina zawsze zjada cały garnek zupy
Jak zrobić strogonow? Wiele osób uważa, że to wyzwanie, jednak tak naprawdę to bardzo prosta do przygotowania zupa. Potrzebujemy jednak trochę czasu wolnego, bo wymaga nieco pracy.
Strogonow to niezwykłe popularne przed laty danie. Obecnie coraz rzadziej pojawia się na naszych stołach. Warto jednak wrócić do tego przepisu - szczególnie zimą. Strogonow rozgrzewa jak żadna inna zupa. Podpowiadamy, jak zrobić strogonow.
Zobacz wideo Boeuf Stroganow
Jak zrobić strogonow? To banalnie proste, choć lista składników jest długa
Bouef Strogonow to zupa, która bardzo często pojawia się na weselach, jednak warto przygotować ją w domu bez żadnej okazji. Świetnie rozgrzewa i jest pożywna. Moją tajemnicą, dzięki której cała rodzina zajada się zupą ze smakiem, jest dodanie ostrych przypraw - chilli i ostrej papryki. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, możesz je po prostu pominąć.
Składniki:
- 800 g polędwicy wołowej,
- 250 g pieczarek,
- zielona papryka,
- czerwona papryka,
- 2 duże ogórki kiszone,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 500 ml bulionu,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- olej do smażenia.
Składniki na marynatę:
- czarny pieprz świeżo mielony,
- pieprz cayenne,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- łyżka oleju rzepakowego.
Strogonow wołowy - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w długie i wąskie paski.
- Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy olej. Dodajemy musztardę i wsypujemy pozostałe przyprawy. Całość mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, by każdy kawałek pokrył się przyprawami.
- Mięso przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc, by przeszło smakiem.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso, aż będzie złociste. Dodajemy też cebulkę.
- Pieczarki myjemy lub obieramy. Siekamy i wrzucamy do zupuy.
- Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w słupki lub kostkę. Dodajemy do strogonowa. Podsmażamy do zmięknięcia.
- Całość zalewamy bulionem. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek.
- Dodajemy posiekane drobno kiszone ogórki. Doprowadzamy do wrzenia.
- Następnie wlewamy passatę. Strogonow doprawiamy do smaku – w zależności od tego, czy lubimy łagodniejszy, czy bardziej pikantny smak.
- Potrawę dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę.
- Podajemy z kromką świeżego chleba. Smacznego!