Tłusty czwartek to chyba najprzyjemniejsze święto zaznaczone w kalendarzu i nie ma się co dziwić - ostatni czwartek przed Środą Popielcową świętowano już w średniowieczu. Wówczas ludzie zajadali się najróżniejszymi smakołykami, na które nie mogliby sobie pozwolić w czasie zbliżającego się postu. Oczywiście we wcześniejszych wiekach raczej nie robili róż karnawałowych i pozostaje nam ubolewać, że nasi przodkowie nie zaznali tego boskiego smaku.
Róże karnawałowe to przepyszne ciasteczka w kształcie kwiatów z odrobiną marmolady na środku. Przygotowuje się je z ciasta podobnego do ciasta na faworki, a do ich przygotowania niezbędny jest gazowany napój i trzy szklanki o różnej średnicy. Podczas ich przygotowania możesz wyładować emocje - bicie wałkiem ciasta naprawdę uspokaja.
Róże karnawałowe - przepis na słodziutkie ciasteczka
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki piwa (możesz zastąpić oranżadą lub innym mocno gazowanym napojem)
- 7 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- olej do głębokiego smażenia
Róże karnawałowe - sposób wykonania:
- Zacznij od ubicia żółtek z cukrem i cukrem waniliowym. Mikserem na wysokich obrotach ubijaj je, aż powstanie jasny i puszysty kogel-mogel.
- Do ubitych żółtek dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj piwo, cały czas mieszając.
- Zacznij zagniatać ciasto. Kiedy będzie już jednolite, rozwałkuj je na cienki placek. I teraz zaczyna się zabawa, kolejno wałkuj i składaj ciasto, co chwilę bijąc je mocno wałkiem, by wtłoczyć do ciasta pęcherzyki powietrza.
- Cienkie i napowietrzone ciasto podziel na kilka części. Przygotuj trzy szklanki o różnych średnicach. Następnie wycinaj za pomocą nich kółka i każde z nich natnij na krawędziach kilkoma nacięciami w dość sporej odległości.
- Zacznij składać ciasteczka. Układaj nacięte krążki jeden na drugim od największego. Środek porządnie dociśnij, by ciasteczka nie rozpadły się podczas smażenia.
- W garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i kiedy będzie już gorący, wrzucaj partiami ciasteczka. Smaż, aż staną się złote i chrupiące.
- Ciasteczka odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie na środek ciasteczek połóż odrobinę owocowej marmolady lub krem czekoladowy i oprósz cukrem pudrem.
Widzisz, jakie to proste? Róże karnawałowe to nie tylko sposób na pyszne łakocie, lecz także na wyładowanie gniewu. Zdenerwował cię szef, wykładowca, druga połówka lub ktoś z telewizji? Łap za wałek i wyładuj się na cieście - im większa złość, tym smaczniejsze ciasteczka.