Tłusty czwartek kojarzymy głównie z pączkami i faworkami. Jednak wiele starszych gospodyń z okazji tego słodkiego święta przygotowuje róże karnawałowe. Te ciasteczka nie tylko są piękne, lecz także smakują wyśmienicie i znikają z talerzy w mig. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się trudne w wykonaniu, ale nic bardziej mylnego - przekonaj się.
Monika_1 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Tłusty czwartek to chyba najprzyjemniejsze święto zaznaczone w kalendarzu i nie ma się co dziwić - ostatni czwartek przed Środą Popielcową świętowano już w średniowieczu. Wówczas ludzie zajadali się najróżniejszymi smakołykami, na które nie mogliby sobie pozwolić w czasie zbliżającego się postu. Oczywiście we wcześniejszych wiekach raczej nie robili róż karnawałowych i pozostaje nam ubolewać, że nasi przodkowie nie zaznali tego boskiego smaku.
REKLAMA
Róże karnawałowe to przepyszne ciasteczka w kształcie kwiatów z odrobiną marmolady na środku. Przygotowuje się je z ciasta podobnego do ciasta na faworki, a do ich przygotowania niezbędny jest gazowany napój i trzy szklanki o różnej średnicy. Podczas ich przygotowania możesz wyładować emocje - bicie wałkiem ciasta naprawdę uspokaja.
Róże karnawałowe - przepis na słodziutkie ciasteczka
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki piwa (możesz zastąpić oranżadą lub innym mocno gazowanym napojem)
7 żółtek
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
olej do głębokiego smażenia
Zobacz wideo
Róże karnawałowe - sposób wykonania:
Zacznij od ubicia żółtek z cukrem i cukrem waniliowym. Mikserem na wysokich obrotach ubijaj je, aż powstanie jasny i puszysty kogel-mogel.
Do ubitych żółtek dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj piwo, cały czas mieszając.
Zacznij zagniatać ciasto. Kiedy będzie już jednolite, rozwałkuj je na cienki placek. I teraz zaczyna się zabawa, kolejno wałkuj i składaj ciasto, co chwilę bijąc je mocno wałkiem, by wtłoczyć do ciasta pęcherzyki powietrza.
Cienkie i napowietrzone ciasto podziel na kilka części. Przygotuj trzy szklanki o różnych średnicach. Następnie wycinaj za pomocą nich kółka i każde z nich natnij na krawędziach kilkoma nacięciami w dość sporej odległości.
Zacznij składać ciasteczka. Układaj nacięte krążki jeden na drugim od największego. Środek porządnie dociśnij, by ciasteczka nie rozpadły się podczas smażenia.
W garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i kiedy będzie już gorący, wrzucaj partiami ciasteczka. Smaż, aż staną się złote i chrupiące.
Ciasteczka odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie na środek ciasteczek połóż odrobinę owocowej marmolady lub krem czekoladowy i oprósz cukrem pudrem.
Widzisz, jakie to proste? Róże karnawałowe to nie tylko sposób na pyszne łakocie, lecz także na wyładowanie gniewu. Zdenerwował cię szef, wykładowca, druga połówka lub ktoś z telewizji? Łap za wałek i wyładuj się na cieście - im większa złość, tym smaczniejsze ciasteczka.