Mało kto już je robi, a są lepsze niż faworki. Róże karnawałowe wyglądają na trudne, ale to bzdura

Tłusty czwartek kojarzymy głównie z pączkami i faworkami. Jednak wiele starszych gospodyń z okazji tego słodkiego święta przygotowuje róże karnawałowe. Te ciasteczka nie tylko są piękne, lecz także smakują wyśmienicie i znikają z talerzy w mig. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się trudne w wykonaniu, ale nic bardziej mylnego - przekonaj się.

Tłusty czwartek to chyba najprzyjemniejsze święto zaznaczone w kalendarzu i nie ma się co dziwić - ostatni czwartek przed Środą Popielcową świętowano już w średniowieczu. Wówczas ludzie zajadali się najróżniejszymi smakołykami, na które nie mogliby sobie pozwolić w czasie zbliżającego się postu. Oczywiście we wcześniejszych wiekach raczej nie robili róż karnawałowych i pozostaje nam ubolewać, że nasi przodkowie nie zaznali tego boskiego smaku. 

Róże karnawałowe to przepyszne ciasteczka w kształcie kwiatów z odrobiną marmolady na środku. Przygotowuje się je z ciasta podobnego do ciasta na faworki, a do ich przygotowania niezbędny jest gazowany napój i trzy szklanki o różnej średnicy. Podczas ich przygotowania możesz wyładować emocje - bicie wałkiem ciasta naprawdę uspokaja. 

Róże karnawałowe - przepis na słodziutkie ciasteczka

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki piwa (możesz zastąpić oranżadą lub innym mocno gazowanym napojem)
  • 7 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej do głębokiego smażenia
Zobacz wideo

Róże karnawałowe - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ubicia żółtek z cukrem i cukrem waniliowym. Mikserem na wysokich obrotach ubijaj je, aż powstanie jasny i puszysty kogel-mogel. 
  2. Do ubitych żółtek dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj piwo, cały czas mieszając. 
  3. Zacznij zagniatać ciasto. Kiedy będzie już jednolite, rozwałkuj je na cienki placek. I teraz zaczyna się zabawa, kolejno wałkuj i składaj ciasto, co chwilę bijąc je mocno wałkiem, by wtłoczyć do ciasta pęcherzyki powietrza. 
  4. Cienkie i napowietrzone ciasto podziel na kilka części. Przygotuj trzy szklanki o różnych średnicach. Następnie wycinaj za pomocą nich kółka i każde z nich natnij na krawędziach kilkoma nacięciami w dość sporej odległości. 
  5. Zacznij składać ciasteczka. Układaj nacięte krążki jeden na drugim od największego. Środek porządnie dociśnij, by ciasteczka nie rozpadły się podczas smażenia. 
  6. W garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i kiedy będzie już gorący, wrzucaj partiami ciasteczka. Smaż, aż staną się złote i chrupiące. 
  7. Ciasteczka odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie na środek ciasteczek połóż odrobinę owocowej marmolady lub krem czekoladowy i oprósz cukrem pudrem. 

Widzisz, jakie to proste? Róże karnawałowe to nie tylko sposób na pyszne łakocie, lecz także na wyładowanie gniewu. Zdenerwował cię szef, wykładowca, druga połówka lub ktoś z telewizji? Łap za wałek i wyładuj się na cieście - im większa złość, tym smaczniejsze ciasteczka. 

Więcej o: