Strzelczyk robi taką rybę, że każda gospodyni może pozazdrościć. Ta panierka jest znakomita

Przygotowanie smacznej ryby nie należy do najłatwiejszych zadań. Przekonał się o tym każdy, kto chociaż raz próbował ją przyrządzić. Tomasz Strzelczyk pokazał jednak przepis, który wyjdzie każdemu, nawet osobie, która nie wie nic o gotowaniu. To prosta i smaczna receptura.

Tomasz Strzelczyk już od dawna pokazuje nam swoje spojrzenie na kuchnię i mniej lub bardziej tradycyjne dania. Na jego kanale na YouTube możemy zobaczyć nie tylko receptury na polskie smakołyki, a także na zagraniczne potrawy. Pomimo że potrafi wyczarować w kuchni wszystko, wraca czasem do dań, które są klasyczne i które każdy zna i lubi. Takim właśnie daniem jest ryba w cieście.

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Ryba w jego wykonaniu jest naprawdę pyszna, a to ze względu na wyjątkową panierkę. Co się na nią składa? Standardowo mąka pszenna i przyprawy, lecz nie można pominąć kurkumy, która nadaje odpowiedni kolor, a także mieszanki sody i proszku do pieczenia. Dodatkowo wszystko to uzupełnione jest piwem bezalkoholowym.

Przepis na pstrąga w cieście Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 4 filety z pstrąga,
  • 300 ml piwa bezalkoholowego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany kremówki,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest obrobienie ryby. Pstrąga oczyść ze skóry, pozbądź się kręgosłupa, a także wyjmij wszystkie ości. Każdy kawałek obsyp z dwóch stron solą i pierzem.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, pieprz, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, a także kurkumę. Energicznie przemieszaj i wbij dwa jajka.
  3. Do tak przygotowanych składników wlej również 200 ml piwa i wymieszaj do połączenia. W trakcie wyrabiania dolewaj więcej płynu, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Tak przyrządzone ciasto włóż na około 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzej olej. Następnie na większym talerzu rozsyp mąkę pszenną i obtocz w niej każdy filet. Kolejnym krokiem jest namoczenie ryby w cieście piwnym. Na sam koniec umieść kawałki na rozgrzanym tłuszczu i smaż z dwóch stron do rumianego kolor. Powtarzaj czynność do momentu wykorzystania składników. Wysmażone kawałki ryby przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Podczas smażenia możesz przygotować sos, z którym zostanie podana. Do miseczki wlej majonez, śmietanę, musztardę i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Do mieszanki dodaj posiekany na drobno czosnek, przypraw całość solą i pieprzem.
  6. Gotowe danie możesz podawać z wysmażonymi frytkami domowej roboty. Rybę polej przygotowanym sosem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.