Placuszki jogurtowe to pomysł na szybkie i pyszne śniadanie na słodko, ale sprawdzą się także jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły lub jako pyszny podwieczorek, który podniesie na duchu po ciężkim dniu. Przepis jest prosty tak, że już chyba łatwiej się nie da. Wystarczy mąka, jogurt kilka dodatków, a zrobisz najlepsze placki i to zaledwie w kwadrans. Te placuszki to najlepsze lekarstwo na zimowy spadek nastroju.
Puszyste placuszki na zimową chandrę
Składniki:
- 180 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
- 250 g jogurtu
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
Placuszki na jogurcie - sposób wykonania:
- Na samym początku zadbaj o to, by składniki nieco się ociepliły, a najlepiej, gdyby nabrały temperatury pokojowej. Następnie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Następnie stopniowo dodawaj jogurt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj szpatułką.
- Dodaj pianę z białek i ponownie wymieszaj, rób to jednak ostrożnie, by nie uszkodzić struktury piany. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz.
- Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na rozgrzaną patelnię porcje ciasta na placuszki i na umiarkowanym ogniu smaż z obu stron. Powinny lekko urosnąć i być złote i apetyczne.
Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie oprósz je cukrem pudrem lub podawaj z domową konfiturą. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać pokrojone banany, pokruszoną czekoladę lub na przykład kandyzowane owoce.