Często nachodzi nas ochota na "małe co nieco" w wersji na słodko. Doskonale sprawdzą się tu domowe babeczki z bajecznie pysznym kremem czekoladowym. Smakują o niebo lepiej niż kupne muffinki, czy też te, które zrobimy z gotowej mieszanki. Poniższy przepis sprawdzi się zwłaszcza tym, którzy chcą upiec coś smacznego samodzielnie, jednocześnie nie tracąc przy tym zbyt dużo czasu.
Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowo-orzechowym to bajecznie dobry deser zarówno dla młodszych, jak i starszych smakoszy. Inspirowane słynnymi pralinami, zachwycają puszystą konsystencją i prostotą wykonania. Tych rarytasów nie da się spróbować raz - wystarcz kęs, aby się w nich zakochać!
Składniki na babeczki:
Składniki na czekoladowe nadzienie:
Dodatkowo:
W pierwszym etapie przygotuj puszyste babeczki. W misce umieść mąkę, cukier zwykły i waniliowy, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj, a następnie w drugiej misce połącz składniki mokre: mleko, jajko i olej. Dokładnie zamieszaj i dodaj do mieszanki przesiane przez sitko składniki suche. Ponownie wymieszaj wszystko, najlepiej przy pomocy różdżki kuchennej.
Uzyskaną masę przelej do form do babeczek, a w dalszej kolejności wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Kiedy babeczki będą rosnąć, zajmij się przygotowaniem słodkiego kremu. W tym celu zmiksuj miękkie masło z Nutellą lub innym czekoladowym kremem.
W upieczonych i ostudzonych babeczkach zrób niewielkie wgłębienia pośrodku. Do powstałej dziurki wlej słodki krem i dodaj jeden orzech laskowy. Teraz pozostało już jedynie ozdobić wierzch wypieku kremem z rękawa cukierniczego. Na koniec oprósz muffinki pokruszonymi orzechami laskowymi. Deser jest gotowy do spałaszowania. Smacznego!