Puszyste babeczki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi. Deser ? la Ferrero Rocher podbija salony

Puszyste babeczki wypełnione kremową masą czekoladową i posypane kruszonymi orzechami laskowymi można by nazwać dziełem sztuki cukierniczej. Smakołyki inspirowane kultowymi pralinami firmy Ferrero Rocher zauroczą nawet największego przeciwnika słodyczy.

Często nachodzi nas ochota na "małe co nieco" w wersji na słodko. Doskonale sprawdzą się tu domowe babeczki z bajecznie pysznym kremem czekoladowym. Smakują o niebo lepiej niż kupne muffinki, czy też te, które zrobimy z gotowej mieszanki. Poniższy przepis sprawdzi się zwłaszcza tym, którzy chcą upiec coś smacznego samodzielnie, jednocześnie nie tracąc przy tym zbyt dużo czasu.

Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak

Przepis na babeczki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi. Deser inspirowany słynnymi pralinami to uczta dla podniebienia

Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowo-orzechowym to bajecznie dobry deser zarówno dla młodszych, jak i starszych smakoszy. Inspirowane słynnymi pralinami, zachwycają puszystą konsystencją i prostotą wykonania. Tych rarytasów nie da się spróbować raz - wystarcz kęs, aby się w nich zakochać!

Składniki na babeczki:

  • 250 ml mleka,
  • 320 g mąki pszennej,
  • 110 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na czekoladowe nadzienie:

  • 100 g kremu czekoladowego, np. Nutella,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 5 orzechów laskowych.

Dodatkowo:

  • 100 g kremu czekoladowego,
  • pokruszone orzechy laskowe.

Babeczki à la Ferrero Rocher. Sposób przygotowania

W pierwszym etapie przygotuj puszyste babeczki. W misce umieść mąkę, cukier zwykły i waniliowy, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj, a następnie w drugiej misce połącz składniki mokre: mleko, jajko i olej. Dokładnie zamieszaj i dodaj do mieszanki przesiane przez sitko składniki suche. Ponownie wymieszaj wszystko, najlepiej przy pomocy różdżki kuchennej.

Uzyskaną masę przelej do form do babeczek, a w dalszej kolejności wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Kiedy babeczki będą rosnąć, zajmij się przygotowaniem słodkiego kremu. W tym celu zmiksuj miękkie masło z Nutellą lub innym czekoladowym kremem.

W upieczonych i ostudzonych babeczkach zrób niewielkie wgłębienia pośrodku. Do powstałej dziurki wlej słodki krem i dodaj jeden orzech laskowy. Teraz pozostało już jedynie ozdobić wierzch wypieku kremem z rękawa cukierniczego. Na koniec oprósz muffinki pokruszonymi orzechami laskowymi. Deser jest gotowy do spałaszowania. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.