Sałatki to prosty, zdrowy i smaczny dodatek do niemal każdego dania. Doskonale wzbogacają smak mięsa, a z odpowiednimi składnikami mogą stanowić oddzielny posiłek. Tak jest w przypadku sałatki z brokuła, makaronu i fety. Jej przygotowanie nie powinno nastręczyć absolutnie żadnych problemów. Danie jest gotowe do spałaszowania w zaledwie kwadrans.
Przepis na sałatkę z brokuła przyda się zarówno na co dzień, jak i "od święta", kiedy oczekujemy gości. Jej główną zaletą jest krótki czas przyrządzania, a także wyjątkowy smak. Dzięki zawartości pełnoziarnistego makaronu i warzyw sałatka staje się zdrowa i niezwykle pożywna - nawet niewielka porcja zaspokoi głód na wiele godzin. Warto zapoznać się z naszą sprawdzoną recepturą, zwłaszcza jeśli zwykle nie mamy czasu lub ochoty na skomplikowane i długotrwałe kuchenne mecyje.
Składniki na sałatkę:
Składniki na sos czosnkowy:
Zacznij od podzielenia brokuła na różyczki i ugotowania go w osolonym wrzątku. Makaron ugotuj al dente, czyli półtwardo. W wysokim naczyniu umieść ugotowane warzywo oraz włoski makaron. Dodaj umyte i przepołowione pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser feta i odsączoną kukurydzę z puszki. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupki, poszatkuj i również umieść w sałatce.
Delikatnie zamieszaj i przygotuj sos czosnkowy. W małej miseczce połącz jogurt naturalny, łyżkę majonezu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Na koniec polej nim gotową sałatkę brokułową. Możesz dodatkowo przyozdobić ją posiekanym szczypiorkiem lub świeżą bazylią. Smacznego!