Najlepsze polskie słodycze zrobisz w domu. To tylko trzy składniki i polewa

Ptasie mleczko to kultowe polskie słodycze, które umilają nam pogaduchy przy kawie, pocieszają przy złamanym sercu i po ciężkim dniu w pracy. Jednak nie musisz wybierać się specjalnie do sklepu po ulubione łakocie - pyszne ptasie mleczko zrobisz w domu i to zaledwie z trzech podstawowych składników.

Zbliża się tłusty czwartek i to najlepszy moment, by przypomnieć sobie przepisy na nasze ukochane słodkości. Oczywiście klasyką w tym czasie są pączki, oponki i faworki, ale dlaczego mamy się ograniczać? Uwolnijmy swojego wewnętrznego łasucha i zanurzmy zęby w naszych ukochanych słodyczach, a przecież każdy kocha ptasie mleczko. Mamy dla was świetną informację - pyszne ptasie mleczko możecie z łatwością zrobić w domu i potrzebne wam będą jedynie trzy składniki i polewa czekoladowa. Szykuje się prawdziwa rozpusta.

Zobacz wideo

Domowe ptasie mleczko - przepis:

Składniki:

  • szklanka śmietanki 30 proc., 
  • łyżeczka żelatyny,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • polewa czekoladowa.

Ptasie mleczko - sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek i wlej do niego śmietankę. Dodaj cukier i podgrzewaj całość na wolnym ogniu. Uważaj, by śmietanka za szybko się nie zagotowała. Kiedy śmietanka zawrze, zdejmij rondelek z ognia. 
  2. Pozostaw na kilka minut i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i kiedy zacznie tężeć, przelej masę do formy. Może to być mała brytfanna lub np. foremki do pierników. Wstaw do lodówki, by masa zastygła.
  3. Przygotuj polewę czekoladową. Możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki kremówki, ale sprawdzi się także gotowa polewa podgrzana w wodzie.
  4. Stężałą masę pokrój w dowolny kształt i polej polewą. Ponownie włóż do lodówki, by polewa zastygła. Podawaj, gdy ptasie mleczko jest dobrze schłodzone.

Wskazówka: Do masy możesz dodać łyżeczkę kakao lub odrobinę soku malinowego. Wówczas ptasie mleczko będzie miało inny smak. Podobnie możesz kombinować z plewą - możesz użyć białej czekolady lub dodać pokruszone orzechy albo kolorową posypkę. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.