Nadziej tym kajzerki, włóż do piekarnika i zrób szybkie śniadanie. Jest smaczniejsze od kanapek

Śniadania są bardzo ważne, lecz nie wszyscy podchodzą do nich poważnie. Jedni wcale ich nie jedzą, inni postanawiają spożyć coś niewielkiego, lub zrobionego na szybko. Zazwyczaj jedzone są wtedy kanapki, które nie wiemy, jak urozmaicić. Ten sposób pokazuje, że nawet podanie kajzerki może być oryginalne.

Pieczywo znajduje się chyba w każdym domu. Dzielimy się na tych, którzy przepadają za miękkim chlebem, a także na tych, którzy wybierają bułki. Jeśli jesteś smakoszem bułeczek, to trafiłeś na idealny przepis. Dzięki niemu zrobisz śniadanie, które będziesz powtarzać codziennie.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Pieczona kajzerka to oryginalny sposób na nudny posiłek o poranku. Tak naprawdę łączy w sobie wszystko to, co znajduje się w kanapce, lecz podane jest w inny sposób. Kajzerka nacięta jest w miejscach, w których znajdują się wgłębienia, a następnie faszeruje się ją składnikami. Wkłada się tam między innymi kiełbasę, ser i warzywa. Całość pieczona jest w piekarniku, dzięki czemu uzyskujemy śniadanie na ciepło.

Przepis na pieczone kajzerki

Składniki

  • 4 kajzerki,
  • 4 łyżki masła,
  • pęczek pietruszki,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 50 g salami,
  • 50 g szynki,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 pomidory,
  • niewielka cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wrzuć masło i podgrzej je na średnim ogniu. Gdy się roztopi wsyp do niego posiekaną natkę pietruszki, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
  2. Kajzerki natnij w miejscach, w których znajdują się wgłębienia. Delikatnie je rozchyl, jednak uważaj, by nie rozerwać bułki.
  3. Mieszankę masła z przyprawami równomiernie rozsmaruj w powstałych wgłębieniach. Włóż do nich plastry salami, szynki i żółtego sera.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w piórka, pomidora przemyj i pokrój w plastry. Tak przygotowane warzywa również włóż w kajzerkę.
  5. Tak przygotowane bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie umieść je w nagrzanym do 180°C piekarniku i piecz około 5-7 minut. Po tym czasie są gotowe do podania. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.