Przepis na kapuśniak jak od babci. Jedna rzecz podkręca smak

Przepis na kapuśniak z białej kapusty jest bardzo prosty i każdy sobie z nim wzorowo poradzi. Najważniejszy jest oczywiście wywar - nie należy żałować boczku i żeberek - to prawdziwa esencja smaku. Nie obejdzie się także bez pomidorów.

Jak zrobić kapuśniak z białej kapusty? Oprócz kapusty zadbaj o wywar. Najważniejsza jest wkładka - przydadzą się żeberka wędzone i trochę boczku. Ten aromat uwiedzie każdego miłośnika typowo polskich smaków, a zupa rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Weź smalec i patelnię, resztę podpowiemy. 

Zobacz wideo

Kapuśniak - przepis na najlepszą zupę na zimę

  • 2 l rosołu lub bulionu,
  • mała główka białej kapusty,
  • 500 g żeberek wędzonych,
  • 400 g boczku wędzonego,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 1 większa cebula,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek.

Kapuśniak z białej kapusty - sposób wykonania:

  1. Żeberka podziel na części i włóż do garnka. Następnie zalej je wodą i zagotuj. Kiedy zbierze się szum, zbierz go łyżką i dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz ziele angielskie i kilka listków laurowych.
  2. Kapustę poszatkuj i włóż do wywaru. Kiedy całość się gotuje, wytop boczek i podsmaż go z cebulą. Kiedy boczek się zarumieni, dołóż go do zupy i dodaj pomidory podsmażone na maśle. Gotuj całość, aż mięso będzie miękkie. 
  3. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem i majerankiem. Zupa najlepiej smakuje, jak jest bardzo gorąca. 
Więcej o: