Przepis na kapuśniak jak od babci. Jedna rzecz podkręca smak
Przepis na kapuśniak z białej kapusty jest bardzo prosty i każdy sobie z nim wzorowo poradzi. Najważniejszy jest oczywiście wywar - nie należy żałować boczku i żeberek - to prawdziwa esencja smaku. Nie obejdzie się także bez pomidorów.
Jak zrobić kapuśniak z białej kapusty? Oprócz kapusty zadbaj o wywar. Najważniejsza jest wkładka - przydadzą się żeberka wędzone i trochę boczku. Ten aromat uwiedzie każdego miłośnika typowo polskich smaków, a zupa rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Weź smalec i patelnię, resztę podpowiemy.
Kapuśniak - przepis na najlepszą zupę na zimę
- 2 l rosołu lub bulionu,
- mała główka białej kapusty,
- 500 g żeberek wędzonych,
- 400 g boczku wędzonego,
- pęczek włoszczyzny,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 1 większa cebula,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek.
Kapuśniak z białej kapusty - sposób wykonania:
- Żeberka podziel na części i włóż do garnka. Następnie zalej je wodą i zagotuj. Kiedy zbierze się szum, zbierz go łyżką i dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz ziele angielskie i kilka listków laurowych.
- Kapustę poszatkuj i włóż do wywaru. Kiedy całość się gotuje, wytop boczek i podsmaż go z cebulą. Kiedy boczek się zarumieni, dołóż go do zupy i dodaj pomidory podsmażone na maśle. Gotuj całość, aż mięso będzie miękkie.
- Gotuj całość na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem i majerankiem. Zupa najlepiej smakuje, jak jest bardzo gorąca.