Obiad dla zapracowanych. Jest prosty, smaczny i zdrowy. Zrobisz go w zaledwie 15 minut

Smażony łosoś z warzywami to doskonały pomysł na szybki, prosty i zdrowy posiłek. Poniższy przepis z pewnością przypadnie do gustu osobom zapracowanym, które po powrocie do domu marzą o ciepłym i pysznym daniu, które nasyci ich na długie godziny.

Większość z nas spędza całe dnie poza domem. Szkoła, uczelnia czy też praca bywają bardzo męczące, dlatego perspektywa gotowania obiadu przez kilka godzin nie wydaje się zbyt kusząca. Zamiast się męczyć lub - co gorsza - sięgać po tzw. gotowce ze sklepu, warto zaopatrzyć się w przepis na ekspresowy posiłek, który będzie nie tylko pyszny, ale i prawidłowo zbilansowany. Poniżej przedstawiamy pomysł na smaczne i proste danie z rybą i warzywami w roli głównej.

Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego

Szybki i prosty obiad dla zapracowanych. Wychodzi smacznie i zdrowo

Łosoś obfituje przede wszystkim w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i wysokiej jakości białko. To cenne źródło witamin: A, B6, D i E, a także żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, jodu oraz selenu. Bogactwo wartości odżywczych sprawia, że ryba ta powinna znajdować się w naszym regularnym jadłospisie. Szczególnie skorzystają na tym osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym oraz wysokim poziomem cholesterolu. W połączeniu z mieszanką warzyw tworzy zdrowe, sycące i wyborne danie, które z łatwością przygotujemy po długim dniu w pracy. Powinno nam to zająć maksymalnie kwadrans. Smażone warzywa możesz też bez problemu wymienić na ulubioną sałatkę lub surówkę. Powodzenia!

Składniki:

  • 1 filet z łososia, 
  • pół opakowania mrożonych warzyw,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka rozmarynu lub pół łyżeczki przyprawy,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • sól i pieprz.

Smażony łosoś z warzywami. Sposób przygotowania

Przygotuj dwie patelnie. Na obu z nich rozgrzej po łyżeczce oliwy. Na jednej umieść łososia skórą do dołu, na drugiej z kolei mieszankę mrożonych warzyw. Po kilku minutach obróć łososia na drugą stronę i smaż przez pięć minut na średnim ogniu. Dodaj do niego masło, czosnek i rozmaryn. Dodatkowo dopraw rybę solą i pieprzem. Warzywa co jakiś czas zamieszaj, tak by równo się podsmażyły. Posyp je ulubionymi przyprawami. Może to być papryka ostra lub wędzona, zioła prowansalskie czy tymianek. Gotowe danie przełóż na talerz. Jeśli chcesz, możesz też zaopatrzyć się w domowej roboty sos lub dip. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA