• Link został skopiowany

Moja babcia robi najlepszą marchewkę z groszkiem. Dodaje kilka kropel i nigdy nie wychodzi mdła

Marchewka z groszkiem ma tyle zwolenników co przeciwników, jednak moja babcia potrafi przygotować ją tak, że nawet największe niejadki proszą o dokładki. Ma swoją sprytną metodę, dzięki której zawsze wychodzi wspaniała.
Marchewka z groszkiem
Fot. Shutterstock, Angelika Heine

Domowa marchewka z groszkiem to przepis na smaczny dodatek do obiadu. Nie wszyscy potrafią ją jednak dobrze zrobić, przez co wychodzi mdła. Moja babcia ma jednak patent, który gwarantuje eksplozję smaków. Wystarczy dodać do warzyw kilka przypraw i odrobinę soku z cytryny dla przełamania.

Babciny przepis na marchewkę z groszkiem na ciepło

  • kilogram marchewki - około 8 sztuk
  • puszka groszku konserwowego lub szklanka mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka wody
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Jak przygotować marchewkę z groszkiem? To dziecinnie proste!

Marchewkę dokładnie umyj i odetnij końcówki. Każde warzywo obierz i przetnij je wzdłuż na pół. Jeżeli są bardzo grube, możesz przeciąć je jeszcze raz wzdłuż. Wszystkie słupki powinny być mniej więcej tej samej grubości. Następnie pokrój je w drobną kostkę i przełóż do niewielkiego garnka i zalej wodą. Wsyp łyżeczkę cukru oraz soli. 

Garnek przykryj przykrywką i ustaw na dużym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika, aby zawartość jedynie lekko bulgotała. Marchewkę gotuj przez około 20 minut do miękkości. Jeżeli korzystasz z mrożonego groszku, wrzuć go do garnka gdy marchew będzie już prawie miękka.

Gdy marchewka zmięknie, dodaj do niej dwie łyżki masła i łyżkę mąki pszennej. Zawartość garnka dokładnie mieszaj, żeby nie powstały grudki. Jeżeli korzystasz z groszku z puszki, dodaj go dopiero w tym momencie. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny - dzięki temu nie będzie mdła. Podawaj na ciepło jako dodatek do potraw.

Więcej o: