Ekspresowe ziemniaki do obiadu ze słoika. Mogą spędzić w spiżarni nawet kilka lat

Ziemniaki ze słoika to doskonały dodatek do niemal każdego obiadu. Świetnie komponują się z kotletem schabowym i mielonym, a także rybą. W połączeniu ze świeżą surówką tworzą zdrowy, pożywny i wyśmienity posiłek. Jak zawekować ziemniaki? To bardzo proste.

Ziemniaki to jedne z ulubionych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Swoją niezmienną popularność zawdzięczają przede wszystkim niskiej cenie i uniwersalności. Z ziemniaków przyrządzimy bowiem mnóstwo mniej lub bardziej skomplikowanych potraw bądź dodatków do obiadu. Co zrobić, aby nie tracić za każdym razem czasu na obieranie ich? Wystarczy je zawekować - to proste, choć nieco czasochłonne.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Wekowane ziemniaki - błyskawiczny dodatek do obiadu. Po wyjęciu ze słoika wystarczy je odgrzać

Niektórzy o tym nie wiedzą, ale ziemniaki są cennym źródłem witamin i wartości odżywczych. Obfitują głównie w witaminę C, a także minerały takie jak: potas, magnez, wapń, żelazo oraz fosfor. Mylnie przyjęło się uważać, że stanowią wysokokaloryczny dodatek do obiadu. Prawda jest jednak taka, że zawierają one pięć razy mniej kalorii niż makaron czy kasza. Warto wzbogacać nimi codzienne posiłki, wykorzystując je do planowania zbilansowanych, smacznych obiadów (i nie tylko). 

Na zawekowanie bulw trzeba, co prawda, poświęcić nieco wolnego czasu, jednak później, gdy zabraknie nam warzywnego dodatku do dania - wystarczy je podgrzać i zaserwować. Ich smak pozostanie taki sam, warzywa zachowają również świeżość i zwartą konsystencję. Ziemniaki ze słoika znacznie skracają czas przygotowania posiłku, dlatego warto mieć je na swojej półce w szafce kuchennej, spiżarni lub piwnicy. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że można je przechowywać przez bardzo długi czas. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka soli.

Dodatkowo:

  • 3 duże słoiki.

Ziemniaki ze słoika. Sposób przygotowania

Aby prawidłowo zawekować ziemniaki, należy najpierw dokładnie je oczyścić i opłukać, a następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W dalszej kolejności umieść pokrojone warzywa w misce i zalej zimną wodą. Po ok. 20 minutach odcedź kartofle, oprósz je odrobiną soli, a na koniec włóż do czystych, suchych słoików. Słoiki umieść w garnku wyłożonym ściereczką lub ręcznikiem. Teraz wystarczy, że wlejesz wodę do 3/4 wysokości szklanych pojemników, a po zagotowaniu zmniejszysz ogień i pozwolisz ziemniakom gotować się przez ok. 90 minut. Po wyjęciu z wody, postaw je na półce lub schowaj do piwnicy. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA