Połącz ugotowany ryż, ziemniaki i cebulę. Z tego miksu powstanie najlepszy i najtańszy obiad

Domowe klasyki cię już znudziły? Zamiast po raz kolejny kombinować z wymyślnymi daniami postaw na prostotę, która kosztuje grosze. Wystarczy połączyć ziemniaki, ugotowany ryż i cebulę. Wszystko mieszamy, a później dzieje się prawdziwa magia!

Klasyki obiadowe mogą się szybko znudzić, właśnie dlatego mamy dzisiaj przepis na małą rewolucję, która całkowicie odmieni domowe menu. Wystarczy kilka podstawowych i tanich składników, by stworzyć to prawdziwe arcydzieło. Ostrzegamy - przepis jest tak dobry, że będzie gościł na stole w każdym tygodniu. 

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Tanie i doskonałe, czyli miks ziemniaków i ryżu 

Polska ziemniakiem stoi - najczęściej bulwy królują podane do obiadu, uwielbiamy je też dodawać do zup, placków, bab i wszelakich zapiekanek. Warzywa te są tanie, smaczne i można z nich zawsze przygotować coś dobrego. Podobnie jest z ryżem, który również skrywa swój niesamowity potencjał. Co, jednak gdy połączymy oba składniki? Brzmi niezachęcająco, jednak mamy na to niezawodny sposób. 

Gdy zmieszamy ugotowane ziemniaki, z ryżem cebulą i jeszcze kilkoma podstawowymi produktami powstanie obłędny obiad, który kosztuje grosze, a smakuje na przysłowiową piątkę z plusem. Mowa tu o obłędnych kotlecikach warzywnych, które pięknie się prezentują na talerzu, są łatwe do przygotowania, a swoim wybitnym smakiem zachęcą każdego. 

Ekspresowe kotleciki ziemiaczano-ryżowe. Pomysł na obiad doskonały 

Składniki: 

  • 250 g ryżu,
  • 250 g ziemniaków,
  • marchewka, 
  • cebula,
  • jajko,
  • 50 g mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek ryż. Ziarna starannie przepłucz w zimnej wodzie, przesyp je do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. 
  2. W tym czasie obierz ziemniaki i także gotuj do miękkości. 
  3. Oba składniki odcedzamy i odparowujemy. 
  4. Do miski przełóż ziemniaki - bulwy starannie ugnieć przy pomocy praski lub tłuczka. Dodaj do nich ryż i startą na dużych oczkach marchewkę, którą wcześniej należy podsmażyć z poszatkowaną cebulką na złoty kolor. 
  5. Wszystko wymieszaj, teraz wbij do masy jajko, dodaj przyprawy i mąkę. 
  6. Ponownie zamieszaj masę i formuj niewielkie, estetyczne kotlety. 
  7. Kotleciki smaż z obu stron na złoty kolor. Serwuj z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA