Przepis na obiad z ziemniakami to nie tylko placki i kopytka. Na Podlasiu wszystkie gospodynie są mistrzyniami potraw z ziemniaków, a wśród nich trzeba wymienić przepyszną, aromatyczną kiszkę ziemniaczaną. Jak ją zrobić, żeby była najlepsza? Dobre ziemniaki i dodatki to podstawa - nie zapomnij o boczku.
Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Cała Polska ziemniakami stoi i przepisów z wykorzystaniem tego warzywa jest multum. Wymienić można pyzy, kluski śląskie, kartacze, najróżniejsze placki oraz ziemniaczane kotlety. Podlasie to region, który słynie z najlepszych potraw ziemniaczanych i dziś zdradzimy przepis na jedną z nich. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną, żeby smakowała jak spod ręki podlaskiej babuni? Ziemniaki powinny być mączyste, a boczek tłuściutki - najlepiej wędzony. Za ten smak da się pokroić każdy miłośnik prostych i zarazem wyśmienitych smaków.
REKLAMA
Zobacz wideo
Obiad w starym stylu, czyli kiszka ziemniaczana
Składniki:
2 kg mączystych ziemniaków,
2 duże białe cebula,
300 g swojskiej kiełbasy,
400 g wędzonego boczku,
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek,
namoczone w widzie jelito wieprzowe.
Kiszka ziemniaczana - zrób ją jak gospodynie z Podlasia
Na samym początku przygotuj mięso i dodatki. Jedną cebulę posiekaj w kostkę, kiełbasę obierz z osłonki i także pokrój w kostkę. Z boczku odetnij skórę i podobnie jak cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Następnie wytop boczek na suchej patelni, dodaj kiełbasę i dodaj cebulę, Podsmażaj, aż boczek się zarumieni, a cebula się zeszkli.
Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane. Odciśnij ziemniaki na ściereczce, a płyn wlej do miski. Kiedy skrobia osiądzie na dnie, wodę ostrożnie wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
Cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Dodaj także podsmażony boczek z kiełbasą, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę oraz przyprawy do smaku. Wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj.
Jeśli uważasz, że masa jest zbyt luźna, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Jelita sparz i wypłucz. Następnie nałóż je na szprycę do nadziewania i napełnij je masą ziemniaczaną. Kiszkę możesz podzielić na pętka.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i kiedy zawrze, wrzuć kiszkę ziemniaczaną i parz ją przez 20 minut. Następnie upiecz w piekarniku do zarumienienia lub podsmaż na patelni na odrobinie smalcu.
Wskazówka:
Jeśli chcesz wzbogacić smak potrawy, możesz dodać ugotowane i zmielone suszone grzyby lub pieczarki bądź boczniaki podsmażone na maśle. Możesz także zastąpić kiełbasę mielonym mięsem podsmażonym razem z boczkiem i cebulą.