Oryginalna alternatywa dla kotletów schabowych. Zamiast mięsa użyj tego produktu

Kotlety schabowe pomimo swojego smaku i popularności mogą w pewnym momencie stać się nudnym dodatkiem. Wtedy szuka się alternatyw, które będą równie smaczne i pożywne. Ten przepis pokazuje, że nie trzeba wiele, by coś takiego stworzyć. Te kotlety pokochają nawet najwięksi miłośnicy mięsa.

Wiele osób szuka rozwiązań, jak zamienić mięso na coś innego, ale równie smacznego. Jeśli więc jesteś smakoszem kotletów schabowych, musisz spróbować tego przepisu. Wychodzą z niego nietuzinkowe w smaku kotleciki, które odpowiednio przygotowane będą wielką konkurencją mięsnych klasyków.

Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji

Kotlety sojowe wykonuje się z wcześniej namoczonej soi. Po takiej obróbce staje się bazą dla kotletów, bogatych w białko roślinne i a do tego niskotłuszczowych. Przygotowuje się ją z dodatkiem jajek, bułki tartej, przypraw i ziół, formując kotlety, a następnie smażąc je na złoty kolor. Ich konsystencja i smak mogą przypominać tradycyjne schabowe, ale są zdecydowanie lżejsze. Mogą być podawane jako główne danie z ziemniakami i surówką lub w bułce jako alternatywa dla hamburgera.

Przepis na kotlety sojowe

Składniki

  • 400 g soi,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • 150 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Soję przełóż do miski i zalej ciepłą wodą. Pozostaw ją najlepiej na całą noc do namoczenia.
  2. Gdy soja napęcznieje, odsącz ją i odciśnij z nadmiaru wody.
  3. W misce połącz napęczniałą soję z posiekaną cebulą, czosnkiem, startą marchewką, bułką tartą, jajkami i posiekaną natką pietruszki. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę więcej bułki tartej.
  4. Z tak przygotowanej masy formuj kotlety, które wyglądem będą przypominać mniejsze schabowe.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gotowe kotlety smaż z obu stron na złocisty kolor. Po wysmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Jeszcze gorące podawaj z ulubionymi dodatkami, jak ziemniaki, kasza czy surówki.
Więcej o: