Krem kinder bueno do pączków. Aksamitne nadzienie może konkurować ze specjałami z topowych cukierni

Już jutro, 8 lutego pod cukierniami i piekarniami ustawią się długie kolejki. Aby tego uniknąć i jednocześnie nie rezygnować z łakoci, wystarczy sięgnąć po nasz sprawdzony przepis. Krem kinder bueno do pączków zda egzamin śpiewająco. Drożdżowe ciasto hojnie nadziane tym specjałem zasmakuje każdemu.

Najważniejsze święto w roku, jakim bez dwóch zdań jest tłusty czwartek, zobowiązuje do odpowiedniej celebracji. Zamiast jednak stać i marznąć w kilometrowych kolejkach znacznie lepiej postawić na pączki własnej roboty. Te z różą czy nudnym lukrem są już passe - wypełnij je kremem kinder bueno, a domownicy zakochają się w tym smaku bez opamiętania. 

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Pączki z kremem kinder bueno to prawdziwa uczta wszystkich zmysłów 

Tradycyjne pączki to rarytas, z którym na próżno konkurować, szczególnie te przygotowane według starej, babcinej receptury. Czasem warto jednak wzbogacić drożdżowe ciasto czymś bardziej oryginalnym niż marmolada, czekolada czy konfitura malinowa. Krem kinder bueno to prawdziwy rarytas, który często jest wykorzystywany w najlepszych cukierniach. Jak się okazuje, można zrobić go samodzielnie w domu, bez konserwantów i wydawania kroci. 

Krem kinder bueno zrobiony w domu brzmi jak spore wyzwanie? Nic bardziej mylnego. Tak naprawdę to jedynie cztery podstawowe składniki, które połączone w odpowiedni sposób smakują nawet lepiej niż sklepowe łakocie i wypieki z topowych cukierni. 

Krem kinder bueno, czyli idealny dodatek do domowych pączków 

Składniki na krem: 

  • 150 g orzechów laskowych
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • czubata łyżka cukru pudru,
  • 100 g białej czekolady.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od orzechów - przesyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 15 minut.
  2. Orzechy po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i starannie obierz ze skórek.
  3. Obrane orzechy blenduj do momentu otrzymania pasty orzechowej. 
  4. 50 ml śmietanki delikatnie podgrzej (nie zagotuj pod żadnym pozorem). Następnie dodaj do nabiału pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę.
  5. Całość dokładnie wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści  Tak powstały krem, dodaj do masy orzechowej.
  6. Wszystko ponownie zblenduj i na koniec dodaj szczyptę soli. 
  7. W drugiej misce połącz cukier puder z 200 ml zimnej śmietanki. Składniki ubij na gęstą, sztywną śmietanę - uważaj, by nie powstało masło! 
  8. Do śmietany dodaj w kilku częściach cały krem orzechowy. Krem włóż na kilka godzin do lodówki. 
  9. Tak zrobiony krem kinder bueno jest gotowy do nadziewania pączków, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA