Nawet najlepsze, domowe pączki może zepsuć jeden niepozorny dodatek prosto ze sklepowych półek. Postaw więc na domowej roboty zamiennik - to nie tylko o wiele bezpieczniejsza alternatywa, ale i z pewnością o wiele smaczniejsza.
Święto wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek wypada już za kilka dni. 8 lutego pod cukierniami ustawią się długie kolejki, a łakocie będą znikać ze sklepowych półek ekspresowo. Aby uniknąć tego słodkiego zamieszania, znacznie lepiej jest zrobić łakocie samodzielnie w domu. Okazuje się, ze to nic trudnego - przepisów nie brakuje - od tych tradycyjnych, po nieco łatwiejsze bazujące np. na białym serze.
Pączki smażymy na oleju lub smalcu, następnie odsączamy i przychodzi moment na dekoracje. Tu pojawiają się pierwsze schody. Popularnym dodatkiem jest lukier, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale i znakomicie podkreśla smak ciasta hojnie wypełnionego dowolnym nadzieniem. Niestety, wiele osób chcąc iść na skróty, decyduje się na lukier gotowy, kupiony w sklepie. Taka saszetka nie powinna nas jednak kusić, ponieważ zawiera całą tablicę szkodliwych składników.
Lukier z tzw. gotowca zawiera między innymi olej palmowy, który wpływa na wzrost złego cholesterolu, niebezpieczny dla zdrowia sorbinian potasu, glicerynę, która w dużych ilościach może prowadzić do problemów z koncentracją oraz wysuszać błony śluzowe. Wisienką na torcie jest syrop glukozowy - idealna pożywka dla cukrzycy i cholesterolu.
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest lukier domowej roboty. Nie jest to nic trudnego - wystarczy połączyć cukier puder z odrobiną wody lub soku z cytryny, lub pomarańczy (wówczas uzyskamy cytrusowy posmak). Taką miksturę dokładnie mieszamy i przekładamy na ostudzone pączki.
Składniki:
Wykonanie: