Ten dodatek może zepsuć nawet najlepsze domowe pączki. Niepozorny, a może zaszkodzić

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają wielkie przygotowania. Jeśli decydujesz się na domowej roboty słodkości, wystrzegaj się lepiej jednego, dosyć popularnego składnika. To niepozorny dodatek, ale może okazać się szkodliwy - warto zamienić go na produkt własnej produkcji.

Nawet najlepsze, domowe pączki może zepsuć jeden niepozorny dodatek prosto ze sklepowych półek. Postaw więc na domowej roboty zamiennik - to nie tylko o wiele bezpieczniejsza alternatywa, ale i z pewnością o wiele smaczniejsza. 

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Ten dodatek może zepsuć nawet najlepsze pączki. Domowy zamiennik jest o wiele lepszy 

Święto wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek wypada już za kilka dni. 8 lutego pod cukierniami ustawią się długie kolejki, a łakocie będą znikać ze sklepowych półek ekspresowo. Aby uniknąć tego słodkiego zamieszania, znacznie lepiej jest zrobić łakocie samodzielnie w domu. Okazuje się, ze to nic trudnego - przepisów nie brakuje - od tych tradycyjnych, po nieco łatwiejsze bazujące np. na białym serze. 

Pączki smażymy na oleju lub smalcu, następnie odsączamy i przychodzi moment na dekoracje. Tu pojawiają się pierwsze schody. Popularnym dodatkiem jest lukier, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale i znakomicie podkreśla smak ciasta hojnie wypełnionego dowolnym nadzieniem. Niestety, wiele osób chcąc iść na skróty, decyduje się na lukier gotowy, kupiony w sklepie. Taka saszetka nie powinna nas jednak kusić, ponieważ zawiera całą tablicę szkodliwych składników. 

Lukier z tzw. gotowca zawiera między innymi olej palmowy, który wpływa na wzrost złego cholesterolu, niebezpieczny dla zdrowia sorbinian potasu, glicerynę, która w dużych ilościach może prowadzić do problemów z koncentracją oraz wysuszać błony śluzowe. Wisienką na torcie jest syrop glukozowy - idealna pożywka dla cukrzycy i cholesterolu. 

Domowy lukier to zdrowsze rozwiązanie - wystarczy kilka składników i jest gotowy 

Znacznie lepszym rozwiązaniem jest lukier domowej roboty. Nie jest to nic trudnego - wystarczy połączyć cukier puder z odrobiną wody lub soku z cytryny, lub pomarańczy (wówczas uzyskamy cytrusowy posmak). Taką miksturę dokładnie mieszamy i przekładamy na ostudzone pączki. 

Składniki:

  • sok z połówki cytryny,
  • 250 g cukru pudru.

Wykonanie:

  1. Umyj cytrynę. Sparz owoc i przekrój go na pół.
  2. Wyciśnij z połówki sok. Najlepiej wykonać to za pomocą urządzenia do wyciskania cytrusów.
  3. Podgrzej wyciśnięty sok z cytryny.
  4. Dodawaj stopniowo cukier i mieszaj cały czas. Warto mieć na uwadze, że lukier będzie stopniowo gęstniał.
  5. Tak przygotowany lukier wykorzystaj do ozdobienia pączków. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.