Gdzie są najlepsze pączki? Gdańsk zaprasza na pączki nie tylko w tłusty czwartek

Czy w Trójmieście można zjeść doskonałe pączki? Gdańsk ma co najmniej kilka miejsc, gdzie w tłusty czwartek ustawiają się gigantyczne kolejki. Jednak są i takie punkty, w których bardzo dobre pączki można zjeść nie tylko od święta.

Najlepsze pączki w Gdańsku

Gdzie zjeść najlepsze pączki w Gdańsku? Wtajemniczeni twierdzą, że nie ma lepszych od tzw. ''pączków z Politechniki''. Cukiernia Gorące Pączki ''Smakołyk'' J. Wolińskiego serwuje gorące pączki przez cały rok. Ta lokalna pączkarnia mieści się przy SKM Politechnika i jest laureatem plebiscytu Orły Cukiernictwa od 2018 roku. Gorące pączki przygotowywane są i smażone na bieżąco, z ciasta drożdżowego bez dodatku polepszaczy czy konserwantów. Tradycyjne okrągłe pączki serwowane są z nadzieniem różanym lub truskawkowym, można tu jednak dostać również pączki z nadzieniem wiśniowym, malinowym czy jagodowym, pączki nadziewane serem albo kremem o smaku chałwy, rafaello czy toffi. W sprzedaży znajdują się też trójkątne pączki z frużeliną czy pączki bez nadzienia (tzw. donaty). Pączki z Politechniki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Cukiernia cieszy się popularnością przez cały rok, ale w tłusty czwartek ustawiają się przed nią ogromne kolejki. ''Smakołyk'' ma obecnie dwa punkty: przy SKM Politechnika (ul. Trubadurów 6f) oraz przy Dworcu PKP Gdańsk Wrzeszcz (ul. Dmowskiego 1a).

Najlepsze pączki: Gdańsk ma też punkty Dobrej Pączkarni

Gdzie jeszcze można kupić najlepsze pączki? Gdańsk posiada też pączkarnie. Mowa tu o znanej sieci zakładów cukierniczych specjalizujących się w produkcji pączków o nazwie Dobra Pączkarnia. Jeden z jej punktów mieści się w centrum dzielnicy Gdańsk Wrzeszcz, przy al. Grunwaldzkiej 92/98, na parterze słynnego wieżowca Gdańsk Olimp, drugi zaś usytuowany jest tuż przy Hali Targowej Kupcy Dominikańscy, na Placu Dominikańskim 1. W obu przez cały rok można nabyć ręcznie wyrabiane pączki bez sztucznych dodatków czy konserwantów. Oferta smakowa pączków z Dobrej Pączkarni jest zróżnicowana w zależności od pory roku, niemniej wybór jest spory. Obok tradycyjnych pączków z marmoladą różaną lub wieloowocową, można skosztować pączków z nadzieniem owocowym (truskawka, wiśnia, jagoda, owoce leśne, banan, malina, pomarańcza, brzoskwinia itp.), z kremem (czekolada, adwokat, kajmak, marcepan, ser, budyń itp.) bądź mieszanych (ser i wiśnia, budyń i malina, jabłko w karmelu, adwokat i czekolada czy śliwka w czekoladzie). W sprzedaży są także pączki bez nadzienia oraz donuty.

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Najlepsze cukiernie: Gdańsk zaprasza do Must Bake i W-Z

Pączki nie tylko w tłusty czwartek sprzedają najlepsze cukiernie. Gdańsk może się pochwalić cukiernią Must Bake przy ulicy Śląskiej 12. Wśród słodkich wypieków oferuje też ona obecnie pączki, które charakteryzuje miękkie i sprężyste ciasto. Codziennie można wybierać z różnych smaków, takich jak choćby malina-róża, lemon curd czy pistacja. Pączki w sprzedaży ma również gdańska Cukiernia W-Z z punktami:

  • ul. Słodowników 1
  • ul. Chałubińskiego 27B
  • ul. Stryjewskiego 19A
  • ul. Jagiellońska 36F
  • ul. Siennicka 12B.

W stałej sprzedaży znajdują się pączki z adwokatem, wiśniami i nadzieniem różanym, a także pączki z bitą śmietaną i owocami.

Najlepsze cukiernie w Gdańsku przyjmują zamówienia na tłusty czwartek

Najlepsze cukiernie w Gdańsku przyjmują zamówienia na tłusty czwartek, który w tym roku przypada 8 lutego. I tak na przykład Śliwka w cieście w tłusty czwartek będzie miała pączki wyłącznie na zamówienie – w tym dniu nie będzie możliwości zakupu od ręki. Zamówienia przyjmowane są do 5 lutego. Cukiernia oferuje do wyboru cztery smaki: malina z różą, karmel, wanilia i pistacja. Zamówienia można też składać w Cukierni Tomasza Dekera. Przygotowywane ręcznie pączki oferowane są z własnej produkcji nadzieniem: z konfiturą z płatków róży, z klasyczną konfiturą truskawkową lub z czekoladą i adwokatem. Zamówienia można składać mailowo, telefonicznie lub osobiście. Zamówienia przyjmuje także Cukiernia Le Delice, która do produkcji pączków używa wyłącznie produktów najwyższej jakości, w tym świeżych farmerskich jaj, prawdziwego masła od polskich krów czy mąki z lokalnych młynów. Nadzienia robione są od samych podstaw, a wybór jest interesujący: pączek z nadzieniem pistacjowym oblany francuską białą czekoladą i posypany pistacją, pączek z nadzieniem malinowo-różanym (oblany lukrem i posypany płatkami róży), egzotyczny pączek łączący soczyste mango z kwaśną marakują oraz oblany deserową czekoladą i posypany wiórkami czekolady pączek z nadzieniem wiśniowym.

Zobacz też: Ciasto na faworki szampańskie. Kto raz spróbuje takich chrustów, nie wróci już do tradycyjnego przepisu

Więcej o:
Copyright © Agora SA