Racuchy to doskonała propozycja smacznego śniadania na słodko. Choć zwykle przyrządza się je z jabłkiem, to równie dobrze - jeśli nie lepiej - smakują z dodatkiem soczystej gruszki. Można zjeść je "na sucho" lub wzbogacić o ulubione dodatki, np. dżem, marmoladę, krem orzechowy czy jogurt naturalny.
W przygotowaniu puszystych placków gruszkowych nie ma nic trudnego. Cały trik polega na odpowiednim połączeniu składników. Ważne, aby osobno ubić żółtka i białka. Warto też pamiętać o dodaniu szczypty sody oczyszczonej, dzięki której racuszki urosną pulchne i niezwykle miękkie. Z naszym prostym przepisem poradzi sobie każdy miłośnik domowych posiłków na słodko. Jeśli więc szukasz pomysłu na szybkie i wyśmienite śniadanie lub podwieczorek - koniecznie zapoznaj się z poniższą instrukcją.
Składniki:
Zacznij od rozbicia jajek. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze ubij razem z cukrem zwykłym i waniliowym. W kolejnym kroku dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę sody oczyszczonej. Stopniowo dolewaj mleka, na zmianę z mąką. Na koniec całość dokładnie wymieszaj, tak by powstała jednolita, gładka masa. Gruszkę opłucz, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Starty owoc połącz z ciastem na racuchy.
Białka ubij na sztywną pianę, którą następnie przelej do ciasta i wymieszaj. Na patelni z rozgrzanym olejem wylewaj łyżką ciasto, formując niewielkie placuszki. Pamiętaj, aby smażyć je na małym ogniu, w przeciwnym wypadku mogą się przypalić. Usmażone racuchy wykładaj najpierw na ręcznik papierowy, a dopiero potem na talerz. Dzięki temu nie będą ociekać tłuszczem. Gotowe przysmaki polecamy oprószyć cukrem pudrem lub wysmarować ulubionym dżemem. Smacznego!