Przepis na racuchy gruszkowe bez grama drożdży. Wyjdą bajecznie puszyste, jeśli zastosujesz ten trik

Racuchy gruszkowe świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub popołudniowa przekąska na słodko. Jeśli w czasie przygotowań, zastosujesz pewien patent - placuszki wyjdą bajecznie puszyste i mięciutkie. Przepis na nasze bezdrożdżowe racuchy z gruszką znajdziesz poniżej.

Racuchy to doskonała propozycja smacznego śniadania na słodko. Choć zwykle przyrządza się je z jabłkiem, to równie dobrze - jeśli nie lepiej - smakują z dodatkiem soczystej gruszki. Można zjeść je "na sucho" lub wzbogacić o ulubione dodatki, np. dżem, marmoladę, krem orzechowy czy jogurt naturalny. 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na racuchy z gruszką. Zrób je w ten sposób, a wyjdą puszyste, miękkie i lekkie niczym chmurka

W przygotowaniu puszystych placków gruszkowych nie ma nic trudnego. Cały trik polega na odpowiednim połączeniu składników. Ważne, aby osobno ubić żółtka i białka. Warto też pamiętać o dodaniu szczypty sody oczyszczonej, dzięki której racuszki urosną pulchne i niezwykle miękkie. Z naszym prostym przepisem poradzi sobie każdy miłośnik domowych posiłków na słodko. Jeśli więc szukasz pomysłu na szybkie i wyśmienite śniadanie lub podwieczorek - koniecznie zapoznaj się z poniższą instrukcją. 

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 duża gruszka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • olej roślinny do smażenia.

Racuchy gruszkowe bez drożdży. Sposób przygotowania

Zacznij od rozbicia jajek. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze ubij razem z cukrem zwykłym i waniliowym. W kolejnym kroku dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę sody oczyszczonej. Stopniowo dolewaj mleka, na zmianę z mąką. Na koniec całość dokładnie wymieszaj, tak by powstała jednolita, gładka masa. Gruszkę opłucz, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Starty owoc połącz z ciastem na racuchy. 

Białka ubij na sztywną pianę, którą następnie przelej do ciasta i wymieszaj. Na patelni z rozgrzanym olejem wylewaj łyżką ciasto, formując niewielkie placuszki. Pamiętaj, aby smażyć je na małym ogniu, w przeciwnym wypadku mogą się przypalić. Usmażone racuchy wykładaj najpierw na ręcznik papierowy, a dopiero potem na talerz. Dzięki temu nie będą ociekać tłuszczem. Gotowe przysmaki polecamy oprószyć cukrem pudrem lub wysmarować ulubionym dżemem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.