-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa fasolowa z mnóstwem wkładki. Oprócz boczku ważne są dwie rzeczy. Gęsta i sycąca
Zupa fasolowa z mnóstwem wkładki. Oprócz boczku ważne są dwie rzeczy. Gęsta i sycąca
Zupa fasolowa najlepiej smakuje, kiedy za oknem hula wiatr, a zimowa chandra nie odpuszcza. Zupa fasolowa z tego przepisu jest treściwa i naprawdę przepyszna za sprawą esencjonalnego wywaru z trzech mięs. Robiła tak moja babcia, ja dodaję jeszcze dwie rzeczy.
Zupa fasolowa to zawsze dobry pomysł na obiad i chociaż tej zupy nie robi się w kwadrans, jej smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Podstawą jest oczywiście solidna wkładka. Moja babcia gotowała ją na trzech mięsach - wędzonych żeberkach, boczku oraz kiełbasie. Ja jednak do zupy fasolowej dodaję jedną rzecz oraz jedną przyprawę. Chodzi o sok z kiszonej kapusty oraz odrobinę papryki wędzonej. Po prostu bajka.
Zupa fasolowa na bogato - przepis na sycący obiad
Składniki:
- 1,5 szklanki suchej białej fasoli typu Jaś,
- 300 g wędzonych żeberek,
- 2 średnie laski kiełbasy,
- ok. 150 g wędzonego boczku,
- 2 niewielkie cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pęczek włoszczyzny,
- ziele angielskie i liście laurowe,
- sól, pieprz, majeranek, odrobina kminku (opcjonalnie), odrobina papryki wędzonej,
- 1/4 szklanki soku z kiszonej kapusty
Zupa fasolowa na bogato - sposób wykonania:
- Dzień wcześniej namocz fasolę w zimnej wodzie. Wsyp ją do garnka i zalej na 3 palce wodą.
- Następnego dnia namoczoną fasolę przelej do większego garnka, dodaj pokrojone na kawałki żeberka, liście laurowe i ziele angielskie i zagotuj na wolnym ogniu.
- Kiedy wywar się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone warzywa oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę lub talarki. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj do miękkości fasoli. Kiedy będzie miękka, dodaj paprykę wędzoną oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut i podawaj, najlepiej z kromką świeżego pieczywa.