Zupa fasolowa z mnóstwem wkładki. Oprócz boczku ważne są dwie rzeczy. Gęsta i sycąca

Zupa fasolowa najlepiej smakuje, kiedy za oknem hula wiatr, a zimowa chandra nie odpuszcza. Zupa fasolowa z tego przepisu jest treściwa i naprawdę przepyszna za sprawą esencjonalnego wywaru z trzech mięs. Robiła tak moja babcia, ja dodaję jeszcze dwie rzeczy.

Zupa fasolowa to zawsze dobry pomysł na obiad i chociaż tej zupy nie robi się w kwadrans, jej smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Podstawą jest oczywiście solidna wkładka. Moja babcia gotowała ją na trzech mięsach - wędzonych żeberkach, boczku oraz kiełbasie. Ja jednak do zupy fasolowej dodaję jedną rzecz oraz jedną przyprawę. Chodzi o sok z kiszonej kapusty oraz odrobinę papryki wędzonej. Po prostu bajka. 

Zobacz wideo

Zupa fasolowa na bogato - przepis na sycący obiad 

Składniki:

  • 1,5 szklanki suchej białej fasoli typu Jaś,
  • 300 g wędzonych żeberek,
  • 2 średnie laski kiełbasy,
  • ok. 150 g wędzonego boczku,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek włoszczyzny,
  • ziele angielskie i liście laurowe,
  • sól, pieprz, majeranek, odrobina kminku (opcjonalnie), odrobina papryki wędzonej,
  • 1/4 szklanki soku z kiszonej kapusty

Zupa fasolowa na bogato - sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej namocz fasolę w zimnej wodzie. Wsyp ją do garnka i zalej na 3 palce wodą. 
  2. Następnego dnia namoczoną fasolę przelej do większego garnka, dodaj pokrojone na kawałki żeberka, liście laurowe i ziele angielskie i zagotuj na wolnym ogniu. 
  3. Kiedy wywar się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone warzywa oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę lub talarki. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
  4. Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  5. Zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj do miękkości fasoli. Kiedy będzie miękka, dodaj paprykę wędzoną oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut i podawaj, najlepiej z kromką świeżego pieczywa. 
Więcej o: