Odpuść sobie kupowanie kiełbasy w sklepie. Gdy spróbujesz tego przepisu, otworzysz usta ze zdziwienia. A domowe mięsko zniknie szybciej, niż ci się wydaje. Podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić domową wędlinę, a dokładniej kiełbasę z mięsa mielonego. Wystarczy tylko kilka kroków, by móc zajadać się tym przysmakiem.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Nie kupuj wędlin w sklepie. Włóż mięso mielone w folię i ciesz się obłędną kiełbasą
Przygotowanie domowej kiełbasy nie musi być trudne i pochłaniające ogrom czasu. Odkąd trafiłam na ten przepis, nie kupuję już wędlin w sklepie, bo wszyscy zajadają się tym. Moim sekretem smaku jest dodanie dużej liczby ząbków czosnku i przypraw. Takiej kiełbasie nie da się oprzeć.
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 450 g surowego boczku,
- 8 ząbków czosnku,
- 25 g majeranku,
- 4 g kolendry,
- łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie),
- szczypta oregano,
- 130 ml wody,
- 30 g soli,
- pieprz.
Błyskawiczna domowa kiełbasa. Sposób przygotowania krok po kroku
Przygotowanie tej kiełbasy jest bardzo proste. Jeżeli nie mamy mielonego mięsa, będziemy potrzebować maszynki, jednak żaden inny sprzęt już się nam nie przyda, co jest ogromną przewagą nad tradycyjną recepturą na kiełbasę.
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Możemy kupić też zmieloną już karkówkę, ale boczek i tak trzeba będzie zmielić. W maszynce mielimy też ząbki czosnku.
- Dodajemy przyprawy i wodę. Mieszamy zmielone mięso. Następnie umieszczamy je w dużym rękawie - na środku. Rozcinamy go z jednej strony po szwie i rozkładamy na płasko. Zwijamy mięso w rulon. Końce rękawa związujemy.
- Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ją, aż osiągnie 80 stopni Celsjusza (warto użyć termometru). Następnie zawiniętą kiełbasę wkładamy do garnka i wyłączamy gaz. Mięso należy parzyć przez godzinę, cały czas utrzymując odpowiednią temperaturę. Studzimy i kroimy w plastry na kanapkę. Świetnie smakuje z pomidorem czy keczupem. Smacznego!